Slujbă de pomenire pentru eroii români din Haguenau, Franţa
În perioada 9-13 aprilie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române efectuează o vizită canonică la Strasbourg, la invitaţia Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale.
Cu această ocazie, Preafericirea Sa, înconjurat de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, precum şi de preoţi şi diaconi, a oficiat în seara zilei de 9 aprilie o slujbă de pomenire pentru eroii români din localitatea Haguenau – Franţa, care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial.
La sfârşitul slujbei, părintele Vasile Iorgulescu, parohul bisericii româneşti „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg a menţionat faptul că troiţele, pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a sfinţit, au fost dăruite de către Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor al Ministerului Apărării Naţionale din România şi au fost instalate în cimitirul militar românesc de la Haguenau, aici fiind înmormântaţi 472 de soldaţi care au murit ca prizonieri în Primul Război Mondial.
De asemenea, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos a evocat momentul când, cu 30 de ani în urmă, fiind primul paroh al românilor din Strasbourg, şi venind prima dată cu credincioşii la acest cimitir, el nu se afla într-o stare prea bună. Totodată, Înaltpreasfinţia Sa a subliniat faptul că de aproximativ un an credincioşii din parohia ortodoxă română din Strasbourg au început să-l reamenajeze. Cu această ocazie, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian a dăruit părintelui paroh Vasile Iorgulescu un album cu fotografii din anii de început ai parohiei ortodoxe române din Strasbourg, după cum ne informează George Vâlcu, corespondentul TRINITAS TV la Strasbourg.
În continuare, s-a dat citire mesajului din partea Ministrului Român al Apărării, domnul Gabriel Oprea, care a apreciat implicarea comunităţii locale în menţinerea şi păstrarea identităţii naţionale româneşti.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a mulţumit autorităţilor locale prezente la eveniment şi a vorbit celor prezenţi despre faptul că eroii pomeniţi astăzi transmit într-un mod foarte personal ceea ce credincioşii ortodocşi vor experia la sărbătoarea Sfintelor Paşti, căci cine iubeşte este viu, iar cine nu mai iubeşte este mort chiar dacă se află încă în viaţă.
La eveniment au fost prezenţi foarte mulţi studenţi teologi români, precum şi câţiva dintre credincioşii veterani ai parohiei ortodoxe române „Sfântul Ioan Botezătorul” din Strasbourg.
sursa: basilica.ro