Slujbă de pomenire pentru făuritorii unirii Bucovinei cu România și pentru părintele Vasile Gheorghiu

29 Noiembrie 2019 07:44 Arhiepiscopia Iaşilor

Joi, 28 noiembrie 2019, la paraclisul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din incinta Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, a avut loc o slujbă de pomenire pentru făuritorilor unirii Bucovinei cu România. De asemenea, cei prezenți s-au rugat și pentru sufletul părintelui prof. Vasile Gheorghiu. 

Sfânta Liturghie și slujba Parastasului au fost oficiate de părintele Marcel Cojocaru și părintele Dan Sandu, profesori ai facultății de teologie ortodoxă. Totodată, studenții teologi au oferit răspunsurile la strană și s-au rugat pentru sufletele celor care au realizat unirea Bucovinei cu România. Tot cu acest prilej, s-au citit rugăciuni și pentru sufletul părintelui Vasile Gheorghiu, considerat cel mai de seamă teolog neotestamentar român, cu lucrări temeinice de introducere și exegeză a Noului Testament, cronologie biblică și teologie biblică.

Părintele Vasile Gheorghiu s-a născut în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava. A urmat cursurile Liceului Ortodox din Suceava, apoi Facultatea de Teologie din Cernăuți, între anii 1890–1894, unde obține doctoratul în 1897. Urmează studii de specializare la Facultățile de Teologie Romano-Catolică și Protestantă din Viena, Bonn, Breslau și Leipzig. A fost titular la Catedra de Studiu Biblic și Exegeza Noului Testament de la Facultatea de Teologie din Cernăuți, funcționând până la pensionare, și decan al instituției de teologie în trei rânduri. De asemenea, părintele a fost redactor și director al revistei „Candela”, președinte al comitetului de direcție al foii bisericești “Pastorul” din Cernăuți și membru de onoare al Academiei Romane.

La Editura mitropolitană „Doxologia” a apărut recent o lucrare de doctorat asupra personalității și operei părintelui Vasile Gheorghiu realizată de pr. dr. Vasile Florin Florescu. (Flavius Popa, Alexandru Vranău)

Ultimele din categorie