Slujbă de resfinţire la biserica de lemn a Rădăşenilor
Biserica cu hramul „Sf. Mercurie şi Ecaterina“ de la Rădăşeni, una dintre cele mai vechi şi bine conservate biserici de lemn din Moldova, va fi resfinţită duminică, 7 octombrie, după ample lucrări de restaurare.
Slujba religioasă va fi oficiată de trei mari ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române: IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, şi PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi.
Consolidarea integrală a bisericii a durat 10 ani (1998-2008) şi a vizat atât elementele de construcţie, cât şi pictura, astfel că astăzi biserica de la Rădăşeni poate fi apreciată ca fiind una dintre cele mai frumoase şi mai corect restaurate biserici de lemn din România.
Odată cu slujba de resfinţire, credincioşii de la Rădăşeni vor marca şi 400 de ani de la ridicarea bisericii. „Anul trecut, când biserica a împlinit 400 de ani, s-a întâmplat şi o minune: am adus moaştele Sfinţilor Mercurie şi Ecaterina. De asemenea, am primit o părticică din moaştele Sf. Mercurie, păstrate în camera de rugăciune a PF Teoctist. Acum, pe 7 octombrie, biserica va fi resfinţită şi va primi şi cel de-al doilea hram - „Sf. Constantin şi Elena“, sfinţi ale căror moaşte vom avea, de asemenea, bucuria să le primim“, a explicat părintele paroh Constantin Rotar, cel prin stăruinţa şi eforturile căruia lăcaşul de lemn a cunoscut cel mai riguros proces de restaurare al unui astfel de monument din Moldova.
Biserica de lemn de la Rădăşeni a fost construită la 1611, fiind, potrivit tradiţiei, ctitorie a domnitorului Ştefan Tomşa. Valoarea istorică, arhitecturală, picturală, inventarul valoros, precum şi corecta restaurare de care s-a bucurat au făcut posibilă încadrarea lăcaşului în lista monumentelor istorice de categorie A din judeţul Suceava.