Slujbă misionară în Parohia George Coșbuc, Protopopiatul Botoșani
În Protopopiatul Botoșani, continuă slujbele misionare în parohii. În după-amiaza zilei de duminică, 4 aprilie 2021, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu în Parohia George Coșbuc – Gorbănești, după cum ne-a relatat părintele Petru Fercal, protopop de Botoşani.
Au slujit părintele Bogdan-Ionuț Azamfirei de la Parohia Socrujeni, coordonatorul Cercului misionar „Sfânta Cuvioasa Teodora de la Sihla” - Gorbănești, părintele Paul-Andrei Verniceanu de la Parohia Vânători - Gorbănești și părintele Ciprian Agavriloaie, suplinitor al Parohiei George Coșbuc. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și de membrii grupului misionar din Socrujeni și Ciornei. Pe lângă enoriaşii din mai multe parohii, la slujbă a fost prezent şi primarul comunei Gorbănești, Ionuț-Lucian Melinte. Taina Sfântului Maslu a fost urmată de slujba de pomenire pentru eroii neamului, pentru ctitori, pentru eroii din localitate și pentru toți cei adormiți întru Domnul. Părintele Bogdan Azamfirei a ținut un scurt cuvânt de învățătură, în care a vorbit despre frumusețea Ortodoxiei, iar părintele Ciprian Agavriloaie şi-a arătat recunoştinţa faţă de toţi cei ce au fost prezenţi la acest moment de rugăciune. Grupul misionar din Socrujeni și Ciornei, coordonat de doamna preoteasă Anamaria Azamfirei, a prezentat un program de cântări patriotice și duhovnicești
Biserică parohială supusă renovării
În Parohia George Coşbuc s-a construit prima dată o biserică din bârne cu lut, căptușită în interior cu scândură, de către enoriașii satului, ajutați de către boierul Iordache Fotea și de soția sa Evdochia. Data precisă a construcției nu se știe, dar din relatările bătrânilor, ar fi în jurul anului 1865. Aceasta s-a dărâmat din cauza vechimii și a materialului din care era construită. La stăruința enoriașilor, în frunte cu epitropul Ilie Aionesei și cu preotul Mihai Zăhărescu, s-au strâns fondurile necesare, și pe același loc, s-a construit actuala biserică tot din bârne, având temelie de beton, căptușită la interior și la exterior cu scândură. Construcția s-a terminat în anul 1921, când a fost sfințită. În anul 1939, i s-a mai adăudat un pridvor de scândură la intrare. În anul 1945, prin stăruința preotului Mihai Gontineac, s-au facut reparații exterioare, s-a separat clopotnița de corpul bisericii și s-a acoperit cu tablă zincată. În anul 1966, s-au făcut contraforturi de beton armat și un trotuar în jurul bisericii. Din anul 2002, în timpul părintelui Laurențiu Hapenciuc, biserica a intrat întru-un amplu proces de renovare. În anul 2011, s-a izolat termic cu termosistem exteriorul și în anul 2013 s-a început izolarea pereților cu rigips.