Slujbă misionară în Parohia Ionășeni - Trușești, Protopopiatul Botoșani

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujbă misionară în Parohia Ionășeni - Trușești, Protopopiatul Botoșani

În Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Ionășeni, comuna Trușești, Protopopiatul Botoșani, judeţul Botoşani, s-a oficiat duminică, 3 noiembrie 2019, la orele amiezii, slujba Paraclisului Maicii Domnului.

Întâlnirea în rugăciune a fost organizată de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din municipiul Botoșani, de unde 90 de enoriaşi s-au deplasat la Ionăşeni. Cu emoţie şi bucurie, delegaţia de la Botoşani a fost întâmpinată de autorităţile locale, de reprezentanţii şcolii din localitate, de profesori şi de credincioșii de toate vârstele din sat. Părintele Petru Fercal, misionar protopopesc, alături de părintele paroh Claudiu-George Crupă şi de credincioşi au adus cântări de cinstire Preasfintei Născătoare de Dumnezeu. Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani a oferit răspunsurile la strană. „Am subliniat importanța prezenței credincioșilor la Sfânta Liturghie și împărtășirea mai deasă cu Sfintele Taine. De asemenea, am făcut referire la rugăciunea neîncetată, la necesitatea slujirii Sfintei Liturghii sâmbăta pentru cei adormiți, la ascultarea de duhovnic, la implicarea în activitățile administrative ale parohiei şi la întrajutorarea celor în suferință”, a relatat preotul Petru Fercal. A urmat o slujbă de pomenire a eroilor neamului și a tuturor celor adormiți din localitate. La căminul cultural din sat, Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” a prezentat un prorgam de cântări patriotice și de cântece închinate satului românesc. Activitatea s-a încheiat cu o agapă creștină oferită de familia Alexandru și Gheorghina Florariu și de alți binefăcători din Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoșani. La final, părintele paroh Claudiu-George Crupă și-a exprimat bucuria pentru organizarea acestei întâniri.

Ionășeni, satul cu trei biserici

În satul Ionășeni, comuna Trușești, aflat după pădurea Cozancei, își împletesc existența trei biserici. Potrivit documentelor istorice, anul 1234, descifrat pe o lespede de piatră, este considerat momentul în care a existat pe acest loc prima bisericuţă de lemn. Se spune că Sfântul Ştefan cel Mare şi Sfânt a trecut prin satul Ionăşeni şi s-a închinat la această biserică. Dovada faptului că Voievodul a trecut pe la această biserică este inscripţia care zice: „Io, Ştefan voievod, m-am închinat, în anul...”. Apoi, prin veacul al XVII-lea, ar fi fost pusă temelia actualei biserici. La început schit de călugări, întemeiat de Ionaş Balş, el însuşi lepădând haina boieriei pentru cea a călugăriei. La 1756, boierul Constantin Balş a zidit schitul Cozancea şi i-a mutat acolo pe călugări, lăcaşul devenind la 1756 biserică de parohie şi servind celor 70 de locuitori. În anul 1827, s-a făcut reparaţia radicală a bisericii de către spătarul Vasile Balş, împreună cu soția sa Caterina şi fiul lor Grigore. Icoanele din catapeteasmă sunt foarte frumoase, în biserică fiind expuse câteva obiecte arheologice. În anul 1776, se construieşte biserica din cimitirul satului Ionăşeni, de către Constantin Balş, aceasta devenind biserică parohială. Deoarece biserica din secolul al XVIII-lea devenise neîncăpătoare odată cu creşterea populaţiei satului, în 1925 s-a construit o nouă biserică cu hramul „Sfinții Împărați Constantin şi Elena”, în care se slujește și în prezent.

Citește despre: