Slujbă panortodoxă și Liturghie Arhierească în cinstea Sfintei Parascheva, la München

Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Germaniei, Austriei şi Luxemburgului

Slujbă panortodoxă și Liturghie Arhierească în cinstea Sfintei Parascheva, la München

Cea mai veche parohie din Bavaria, cu hramul principal „Nașterea Domnului” din München, și-a prăznuit, în decursul a două zile,  cel de-al doilea hram, pe Sfânta Cuvioasă Parascheva. Chiar în ziua de prăznuire a fost sărvârșită Sfânta Liturghie iar seara, Taina Sfântului Maslu, cu participare panortodoxă. Sărbătoarea a continuat duminică, 17 octombrie 2021, cu Sfânta Liturghie, oficiată de PS Episcop-vicar Sofian Brașoveanul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

Începând din anul 2015, Parohia Ortodoxă Română „Nașterea Domnului” din München își prăznuiește în luna octombrie cel de al doilea hram, pe Sf. Parascheva, octrotitoarea Moldovei. Și-n acest an bucuria sărbătorii a fost trăită de-a lungul a două zile.

Astfel, chiar în ziua de prăznuire a Sfintei Parascheva, pr. dr. Alexandru Nan, paroh al mai sus-numitei parohii și protopop al Bavariei, a slujit Sf. Liturghie, precedată de slujba Acatistului sfintei, la care a participat un număr însemnat de credincioși.

În seara zilei de 14 octombrie, în biserica folosită de către cea mai veche parohie ortodoxă română din landul Bavaria (Sf. Willibrord), a fost săvârșită taina Sf. Maslu, cu participare panortodoxă. La invitația părintelui paroh Alexandru Nan, preoți aparținând mai multor jurisdicții prezente în München, câțiva din Protopopiatul Bavariei și unul din Austria au săvârșit taina Sf. Maslu. Într-un cuvânt de întâmpinare rostit în limba germană, părintele paroh Alexandru Nan a prezentat celor prezenți câteva informații din biografia sfintei, vorbind mai ales despre locurile pe unde au poposit moaștele Sf. Parascheva (Constantinopol, Târnovo, Belgrad și apoi Iași), motiv pentru care este atât de cunoscută, de iubită și de venerată de către întreaga Ortodoxie.

Din soborul slujitor, alături de părintele protopop Alexandru Nan, au făcut parte arhimandritul Peter Klitsch (Patriarhia Ecumenică), pr. Nikolai Artemoff (Patriarhia Rusă), pr. Dragisa Jerkic (Patriarhia Sârbă), pr. Nedialko Kalinov (Patriarhia Bulgară), pr. Constantin Bartok (Traunstein), pr. Liviu Ghioc (Zell am See, Austria), pr. Petru Deaconu (Centrul bisericesc München) și diaconul Nicolae Canciu. La sfârșitul slujbei, pr. Nikolai Artemoff a adresat celor prezenți un scurt cuvânt de învățătură, pornind de la sfințirea și pecetluirea celor cinci simțuri în taina Sf. Botez, subliniind importanța tainei Sf. Maslu și a altor taine, prin care ne putem curăța simțurile pentru a putea sluji lui Hristos.

Bucuria sărbătorii a continuat duminică, 17 octombrie, cu Sf. Liturghie arhierească, oficiată de către PS Dr. Sofian Brașoveanul, înconjurat de pr. paroh Alexandru Nan, pr. Dumitru Aman (Garmisch-Partenkirchen), pr. George Saner (preot misionar al Centrului bisericesc din München) și diaconul Nicolae Canciu.

La momentul potrivit, referindu-se la cele două Evanghelii citite, PS Sofian a vorbit mai întâi despre părinții de la Sinodul al VII-lea ecumenic și învățătura formulată de către ei în favoarea cinstirii icoanelor, pentru a le pune mai apoi la suflet celor prezenți trei lucruri despre ceea ce este Dumnezeu: rațiunea supremă a întregii existențe (Logosul), iubire și chip. Preasfințitul Părinte Sofian i-a îndemnat pe credincioși să caute să afle rațiunea pentru care trăiesc, urmând exemplul sfinților, să aibă „grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor” (troparul Sfintei Parascheva) și, astfel, să trăiască după rânduielile pe care Dumnezeu le-a așezat în creație.

După predica Preasfințitului Sofian, o grupă a Școlii de Română (parohiale) a prezentat o piesă de teatru, intitulată: „La cireșe”, amintind tuturor de anii copilăriei și de talentul inegalabil cu care diaconul (reabilitat după 1989) Ion Creangă descria în „Amintiri din copilărie”, năzbâtiile pe le făcuse. Ziua s-a încheiat cu o agapă, organizată cu respectarea tuturor normelor pandemice, impuse de către autoritățile germane.

Sursa: mitropolia-ro.de

Citește despre: