Slujba Parastasului și evocare a compozitorului Alexandru Raicu, protopsalt al Catedralei Episcopale din Huși în perioada interbelică

Episcopia Huşilor

Slujba Parastasului și evocare a compozitorului Alexandru Raicu, protopsalt al Catedralei Episcopale din Huși în perioada interbelică

În după-amiaza zilei de luni, 8 mai 2023, Grupul psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale din Huși, coordonat de diaconul Vlad Mironescu, a organizat un moment de pomenire și de evocare a  protopsaltului, pedagogului și compozitorului Alexandru Raicu (27 sept. 1888 – 5 mai 1975), cu prilejul împlinirii a 48 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
 

Mormântul protopsaltului Alexandru Raicu se află la cimitirul „Eternitatea” din Huși. 

Evenimentul, organizat cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Ignatie, în contextul Anului comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești a început cu Slujba Parastasului, săvârșită de părintele Dositei Gorbachevskiy, eclesiarhul Catedralei Episcopale din Huși, alături de clerici membri ai Grupului psaltic.

Răspunsurile la strană au fost date de membri ai Grupului Psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi” și de elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși, care au psalmodiat din manuscrisul „Cântările înmormântării” realizat chiar de Alexandru Raicu în 1933, la Huși.

La finalul slujbei, părintele eclesiarh Dositei Gorbachevskiy le-a vorbit celor prezenți despre modul în care Domnul Hristos poate fi slujit în diferite trepte și ascultări, iar diaconul profesor Vlad Mironescu a descris profilul cântărețului bisericesc din secolul al XX-lea și mai multe elemente biografice din viața lui Alexandru Raicu.

Alexandru Raicu s-a născut pe 27 septembrie 1888 în orașul Huși. În 1911 a absolvit Școala de Cântăreți din Huși, iar în 1925 a absolvit Conservatorul din Iași. A fost profesor de muzică psaltică la „Școala de cântăreți de pe lângă Sfânta Episcopie de Huși”, lampadar, apoi protopsalt al Catedralei din Huși.

În 1939 este ales director al Școlii de Cântăreți din Medgidia.
 

În 1943 revine în Huși în calitate de protopsalt și profesor de muzică psaltică.

Din luna mai 1948 până în octombrie 1949, când se pensionează, activează în calitate de profesor de muzică psaltică la Școala de Cântări Bisericești de la Catedrala Mitropolitană din Iași.

În urma unei inspecții la Școala de Cântăreți din Iasi, Anton Uncu preciza: „Elevii și-au însușit cântarea cu multă ușurință și exactitate în execuție datorită frumoasei interpretări și explicații a domnului profesor Raicu, care prin talentul și experiența dumisale face ca muzica bisericească sa fie deprinsă cu temeiu' de către elevi”.

Fiica sa, Didina Raicu, menționa despre tatăl său: „Scria partituri nopți la rând, iar dimineața mergea la slujbele de la Catedrala Episcopală din Huși sau Școala de Cântăreți din același oraș. Și-a închinat toată viața muzicii bisericești, prin aceasta câștigând respectul și încrederea tuturor preoților”.

Cântărețul Sandu Dumitru, ultimul elev în viață de-al său, menționa că era un om blând cu ei și „iubea mult cromaticul, glasurile al doilea și al șaselea”.

S-a stins din viață la vârsta de 87 de ani, pe 5 mai 1978. La înmormântarea sa a participat și Arhimandritul Mina Dobzeu.

 Sursa: episcopiahusilor.ro