Slujba Prohodului la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat ultima denie din acest an

Arhiepiscopia Iaşilor

Slujba Prohodului la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din Iași. PS Nichifor Botoșăneanul a oficiat ultima denie din acest an

Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a oficiat în Vinerea Mare, 30 aprilie 2021, Denia Prohodului Mântuitorului Hristos la Mănăstirea „Sfinții Trei Ierarhi” din centrul municipiului Iași. Slujba Prohodului Domnului este ultima denie din acest an și reprezintă Utrenia Sâmbetei celei Mari.

După ce s-au închinat la Sfântul Epitaf, scos de dimineață în cadrul Vecerniei Sâmbetei celei Mari, părinții așezământului monahal și credincioșii ieșeni, cu flori și făclii aprinse în mână, au cântat alături de clerici slujba prohodului, după care, au pornit în procesiune și au înconjurat sfântul lăcaș. Prohodul Domnului Hristos, cântat în trei stări, ne readuce aminte de suferințele, de moartea și de îngroparea Fiului lui Dumnezeu.

În cuvântul de învățătură rostit la final, Preasfințitul Părinte Episcop a afirmat că Mântuitorul Hristos a plătit pentru păcatele noastre: „Slujba Prohodului vine să împlinească, precum femeile mironosițe au căutat să împlinească prin miresme cele necesare, ceea ce rămăsese neîmplinit pentru Hristos […]. Slujba Prohodului vine să împlinească ceea ce trebuie să fie împlinit lui Hristos ca Dumnezeu: cântare de slavă, cântare de mulțumire, cântare de înțelegere, căci cel ce moare ca un neputincios - deși putea să se se dea jos de pe cruce, deși putea să facă semne mari atunci când arhiereii îl batjocoreau, atunci când a fost scuipat, atunci când a fost purtat cu batjocură până la locul răstignirii - și-a purtat toată neputința noastră pentru noi. Acum, în această slujbă, împlinim ceea ce rămăsese neîmplinit: înțelegerea a ceea ce a purtat Hristos. El a purtat neputința noastră, a plătit păcatul, înjosirea și necinstirea noastră. Adam și Eva au lepădat cuvântul lui Dumnezeu și au crezut în cuvântul șarpelui. Cu durere, cu sudoare până la sânge, Hristos primește împăcarea în trupul Său, care înseamnă vindecarea în trupul omului a toată consecința neascultării”.

Sfântul Epitaf va rămâne în Sfântul Altar până la Praznicul Înălțării Domnului

Sfântul Epitaf sau „Sfântul Aer” este o pânză din in sau catifea, pe care se află pictată sau brodată scena înmormântării Domnului Hristos. Cei care vin să se închine la Sfântul Epitaf, trec pe sub masa așezată în mijlocul bisericii, rememorând îngroparea Domnului. La finalul deniei, Sfântul Epitaf a fost pus pe Sfânta Masă și va rămâne acolo până la Praznicul Înălțării Domnului Hristos.

Mâine dimineață, Preasfințitul Părinte Nichifor Botoșăneanul va oficia Liturghia Sfântului Vasile cel Mare la mănăstirea unde a fost egumen și stareț timp de 20 de ani – „Sfinții Trei Ierarhi”.

Citește despre: