Slujbe arhiereşti oficiate în incinta Centrului eparhial Huşi
De sărbătoarea Bunei Vestiri, miercuri, 25 martie 2020, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în Paraclisul Episcopal din Huşi.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a vorbit despre importanţa momentului Bunei Vestiri în istoria umanităţii: „Biserica ne pune spre reflecţie unul din evenimentele cardinale legate de istoria mântuirii neamului omenesc, sărbătoarea Bunei Vestiri. Aceasta ne relatează un adevăr fundamental: Dumnezeu-Fiul, prin bunăvoinţa Tatălui Ceresc şi umbrirea Duhului Sfânt, S-a întrupat, a luat firea omenească, exceptând păcatul, ca să o îndumnezeiască. I-a redat frumuseţea pe care Dumnezeu doreşte să o aibă fiecare om. Părinţii Bisericii ne spun că prin Întruparea Fiului lui Dumnezeu, prin venirea Lui printre oameni, noi am avut şansa de a cunoaşte modul de vieţuire a lui Dumnezeu Cel în Treime lăudat. Prin întruparea Fiului lui Dumnezeu avem şansa să cunoaştem ce înseamnă cu adevărat iubirea desăvârşită, absolută, fără vreun cusur care să o facă să fie o dragoste tranzitorie sau fluctuantă”.
În după-amiaza zilei de vineri, 27 martie 2020, Episcopul Huşilor a săvârşit Liturghia Darurilor mai înainte sfinţite în Paraclisul Episcopal din Huşi. În cuvântul său, Preasfinţia Sa a atras atenţia asupra inflaţiei de cuvinte şi a luptei pentru imaginea proprie, fapt ce denotă golul interior şi risipa sufletească: „Nu este o noutate faptul că trăim într-o lume în care punem foarte mare accent pe cuvânt şi pe imagine. De cele mai multe ori cuvântul stă în penumbra imaginii sau imaginea detronează cuvântul. Atât imaginea cât şi cuvântul sunt într-o permanentă concurenţă pentru omul zilelor noastre. Asistăm la o inflaţie a cuvântului. Vorbim enorm de mult şi facem extrem de puţin. Avem chiar un indiciu care ne ajută să ne dăm seama dacă cineva este un om serios, chibzuit şi înţelept. Dacă vorbeşte foarte mult înseamnă că vrea să se pună, cu orice preţ, pe sine însuşi, în centrul atenţiei. Dacă vorbeşte puţin şi cu foarte multă chibzuială, este semn că acel om este smerit”.
În Duminica a IV-a din Postul Mare (a Sfântului Ioan Scărarul), Preasfinţitul Ignatie a săvârşit Sfânta Liturghie la Catedrala Episcopală din Huşi. La începutul cuvântului de învăţătură, Episcopul Huşilor a făcut referire la actualitatea realităţilor spirituale transmise de Sfântul Ioan Scărarul. De asemenea, pornind de la cuvintele Sfântului Ioan Scărarul - „Focul se naşte din piatră şi fier, minciuna din vorbă multă şi din gluma prostească. Minciuna înseamnă pieirea dragostei, iar jurământul mincinos tăgăduirea lui Dumnezeu” -, Ierarhul a vorbit despre efectul distructiv al minciunii ambalată ca ştire. Preasfinţia Sa a arătat că una dintre caracteristicile principale ale ştirilor false de acest gen este că exploatează fricile oamenilor. Totodată, Ierarhul Huşilor a motivat de ce Sfântul Ioan Scărarul enumeră vorbăria şi glumele proaste între sursele fake news-urilor.