Slujire arhierească la Mănăstirea Cozancea

19 Iunie 2021 19:05 Flavius Popa Arhiepiscopia Iaşilor

Sâmbătă dimineață, 19 iunie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cozancea din județul Botoșani. La final, Părintele Mitropolit a binecuvântat un corp de chilii și a săvârșit slujba Parastasului pentru obștea monahală trecută la cele veșnice.

Mitropolitul Moldovei și Bucovinei s-a aflat în această dimineață la Mănăstirea Cozancea din județul Botoșani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La final, ierarhul a binecuvântat o casă cu chilii monahale și a oficiat o slujbă de pomenire pentru obștea monahală trecută la Domnul, la cimitirul mănăstirii.

Scurt istoric

Prima construcţie din lemn s-a făcut în 1656, de către 3 cazaci pustnici, care s-au stabilit aici. În anul 1684, paharnicul Constantin Balş construieşte o biserică din lemn, iar în 1732 Vasile Balş din neamul Coştiugineştilor, ridică pe valea Cozancei biserica de piatră în timpul Mitropolitului Grigore. În 1953 este transformat în schit de maici având ca preot duhovnic pe Ioanichie Radovici până în 1960, când așezământul se închide ca urmare a decretului 410/1959. În 1983, protosinghelul Elisei Florea a reușit să redeschidă Schitul Cozancea, cu sprijinul Mitropolitului Iustin. Din anul 1990, schitul devine mănăstire cu obşte de călugări.

De la același autor

Ultimele din categorie