„Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine"

Știri

„Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine"

    • „Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine"
      „Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine"

      „Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine"

„La popasurile duhovnicești de peste an, atenția ni se îndreaptă spre cei care au nevoie de ajutor, spre cei singuri și întristați, bolnavi și săraci. Preoții și-au organizat un plan de acțiune pe domeniul social încă de la începutul Postului Crăciunului".

În pragul sărbătorii praznicului Nașterii Domnului, creștinii se apleacă mai mult la suferința celor lipsiți. Biserica este locul unde se întâlnesc și magii, și păstorii, și îngerii. Cu toții să fie părtași la marea bucurie a venirii în lume a Domnului. Biserica unește, îndeamnă la facere de bine și ne ajută să înțelegem că un cuvânt potrivit, un of ascultat, un vas cu mâncare, un bănuț chibzuit, un murmur de rugăciune înseamnă mai mult decât ne putem imagina. În Arhiepiscopia Iașilor activitatea de binefacere se organizează în acțiuni comune, dar fiecare protopopiat are anchetele proprii, oamenii de care poartă grijă. Unii se îngrijesc de sinistrați, alții de familiile numeroase cu venituri modeste, alții de bătrâni, copii, colindători. Preoții fac vizite pastorale, slujesc la căpătâiul bolnavilor și aduc cete de colindători ca să le vestească Nașterea Domnului.



„Slujirea preotului în parohie înseamnă slujirea omului de lângă tine. La popasurile duhovnicești de peste an, atenția ni se îndreaptă spre cei care au nevoie de ajutor, spre cei singuri și întristați, bolnavi și săraci. Preoții și-au organizat un plan de acțiune pe domeniul social încă de la începutul Postului Crăciunului. Prezența preotului face mult bine omului suferind“, e convins pr. Constantin Andrei, protoiereul Protopopiatului Iași 1.
Pe timpul postului în parohii s-a intensificat programul liturgic, cu mai multe Sfinte Liturghii, Sfinte Masluri pentru cei bolnavi, cu primirea pocăinței în scaunul Spovedaniei și împărtășirea cu Sfintele Taine.
Activitățile cultural-misionare și social-filantropice se desfășoară pe două planuri: la nivel de protopopiat și la nivel de parohie. Dacă ar fi să oferim un exemplu de parohie din Protopopiatul Iași 1, cu implicații social-filantropice, din multele care desfășoară astfel de activități, am putea spune că parohia „Acoperământul Maicii Domnului“ din Iezăreni, județul Iași, deși are posibilități materiale reduse, în cadrul unui parteneriat încheiat în anii anteriori, a preluat patru cazuri sociale de la Institutul Social-Caritativ „Diaconia“ al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pe care le asistă constant. Cele patru familii vor primi, din partea parohiei, câte 200 de lei pentru masa de Crăciun, precum și daruri constând în alimente. O altă preocupare a parohiei este ajutorarea copiilor din Centrul de Plasament pentru Copii cu Handicap Grav „Sfântul Andrei“ Iași.
„Anul acesta, mult mai mult ca în anii precedenți, am avut cerințe din partea semenilor noștri“, ne spune pr. Vilie Doroșincă, protoiereul Protopopiatului Iași 2, care precizează că în fiecare parohie preotul încearcă să aducă atmosfera de sărbătoare în casele oamenilor, fie prin programul liturgic, fie prin ceea ce poate oferi material. „O bucurie aparte o trăiesc preoții și credincioșii când se întâlnesc în Ajunul Crăciunului sau al Bobotezei și-și spun unii altora greutățile. Sunt multe cazuri când preotul primește un bănuț și-l așază în vistieria pentru biserică, pentru ca apoi să intre la o casă unde copiii îl așteaptă pe prispă, desculți, flămânzi și înfrigurați și să le ofere lor ce a primit de la casa de dinainte“, mărturisește pr. Doroșincă. Acum preotul are ocazia să constate realitatea la fața locului și să vadă cum și pe cine poate ajuta mai mult, mai spune părintele protopop de Iași 2.
Parohiile din Iași 2 se îngrijesc în această perioadă de bătrânii de la Azilul Sculeni sau din Căminul „Sf. Împărați Constantin și Elena“, de copiii din Centrul de Plasament Tătărași, de bolnavii din spitalele Grajduri, Socola, Pașcani sau Bârnova. Protopopiatul întreține și un proiect de colaborare cu Grădinița nr. 4 din parohie, unde s-a derulat proiectul „Și eu sunt copil“. Preșcolarii organizează o colectă de jucării pentru copiii care fac parte din familiile defavorizate aflate în evidența Biroului de asistență socială al protopopiatului. Tot ei colindă la secția de Oncologie a Spitalului „Sfânta Maria“, împărțind daruri.
„Asta înseamnă slujirea aproapelui: să uiți de tine“
În Protopopiatul Botoșani faptele milei creștine s-au concentrat pe cazurile persoanelor sinistrate din zonă sau din împrejurimi, care în pragul sărbătorilor de iarnă încă mai au de lucru la casele afectate de ape.
La parohia „Sfântul Ilie“ din Botoșani funcționează o cantină socială, unde mai bine de 100 de persoane cu venituri modeste iau masa zilnic. Asistații cantinei vor primi pachete consistente pentru Crăciun. De fapt, la fiecare parohie a Protopopiatului sunt ajutate în medie 5-10 persoane cu situație materială dificilă; preotul paroh vizitează persoanele singure, vârstnicii, bolnavii și e Moș Crăciun pentru micii enoriași, ne spune Dorina Rață, asistent social în cadrul Protopopiatului Botoșani. Preoții din această zonă găsesc un ajutor de nădejde în tinerii din ATOR (Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși Români), filiala Botoșani, care iau parte cu entuziasm la toate activitățile.
Protopopiatul Ceahlău numără numai 5.400 de familii, dar și aici vin colindătorii, cei mici pregătesc serbări și așteaptă să vină Moșul. Protopopiatul nu-i uită nici de data aceasta pe bătrânii din cele două azile, de la Ceahlău și Broșteni.
Părintele Stelian Ciurciun, protoiereul Protopopiatului Dorohoi, vorbește despre jertfa oamenilor Bisericii care au și uitat de când nu au mai avut o zi liberă. „Asta înseamnă slujirea aproapelui: să uiți de tine. În vară, zona aceasta a fost greu încercată“, spune părintele protopop, care și-ar fi dorit ca la venirea iernii sinistrații să se mute în casele lor, reconsolidate sau ridicate din nou. „Bucuria mare ar fi fost ca aceste familii să primescă colindători în casă nouă, dar nu s-a putut peste tot. Am întâmpinat tot felul de greutăți, ca atunci când faci o faptă bună. Lucrările la casele dărâmate de ape se vor încheia în primăvară“, așa nădăjduiește și pr. Ciurciun. „Când voiam să punem un ban deoparte pentru cazurile parohiei, mai venea un om disperat ca să-l ajutăm cu un bănuț, măcar pentru o foaie de tablă, pentru că pe casa lui ploua tare. Au fost deznădăjduiți, nu știam ce să le mai spunem, ne încurajam unii pe alții, deși și noi treceam prin același greu. Toată munca noastră s-a dus pe apa Jijiei“, spune protopopul de Dorohoi, care va fi de Crăciun printre sinistrați. Cu tot greul, programul „Bucuria Crăciunului“ continuă și anul acesta, iar preoții parohi vor distribui pachete cu alimente pentru 70 de familii nevoiașe.
La Hârlău, parohiile se organizează pentru activitățile social-filantropice pe cercuri misionar-pastorale. Biroul de asistență socială al protopopiatului și filiala Fundației „Solidaritate și Speranță“, reunite sub denumirea Centrul Social „Sfântul Nicolae“, au un sediu nou, care va fi inaugurat la începutul lui 2011. Printre activitățile Centrului se numără cele din Belcești-Centru, unde s-au pregătit 200 de pachete pentru familiile cu situație financiară precară din parohie, dar și daruri pentru cei mici. Tot aici, familiile asistate de protopopiat au primit covoare, calorifere, articole de îmbrăcăminte ș.a.
Pr. Nicolae Crăciun, protoiereul Protopopiatului Hârlău, ne informează că și parohia Lupăria din județul Botoșani a pregătit 70 de pachete cu dulciuri pentru copii, iar în perioada postului 10 familii din parohie au primit articole de îmbrăcăminte. 60 de pachete cu dulciuri au fost pregătite de protopopiat pentru copiii angajaților și alte 50 de pachete cu alimente pentru familiile sărace. Prin proiectul de parteneriat „Fii bun de Crăciun“, elevii Școlii „Petru Rareș“ din Hârlău oferă daruri altor copii din familii modeste. Grupul Școlar Tehnic și Școala „Petru Rareș“ desfășoară proiectul „Suflet de creștin“, prin care elevii celor două instituții de învățământ au susținut concerte de colinde pe 16 decembrie la Centrul de Îngrijire și Asistență Hârlău și au împărțit daruri.

Bancă de alimente la Liceul „Calistrat Hogaș“ din Piatra Neamț
„Anul acesta a fost unul mai greu. Am observat în rândul credincioșilor mai multă crispare, mai multă tristețe. Biserica, prin slujitorii ei, iese în întâmpinarea problemelor sufletești și materiale ale oamenilor. Încă de la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae parohiile se concentrează pe ajutorarea materială a membrilor săraci ai familiei parohiei“, ne-a spus și pr. Pavel Postolachi, protoiereul Protopopiatului Pașcani.
La parohia „Sf. Nicolae“ din Târgu Frumos s-au împărțit deja 50 de pachete cu alimente enoriașilor cu dificultăți materiale. Protopopiatul va ajuta 25 de parohii sărace, unde familiile cu cei mai mulți copii și cu posibilități materiale modeste vor primi câte un pachet de Crăciun cu alimente în valoare de 100 de lei. 6.000 de lei vor fi, de asemenea, rânduiți pentru alte 120 de familii defavorizate de pe raza municipiului Pașcani. Alte trei parohii din Târgu Frumos vor oferi credincioșilor cu venituri modeste pachete cu alimente în valoare de 7.500 de lei.
La Piatra Neamț, prin Biroul de asistență socială al protopopiatului și filiala Fundației „Solidaritate și Speranță“, „cu ocazia sărbătorii sfinte a Nașterii Domnului în toate parohiile se organizează tradiționalul pom de Crăciun, se fac colecte de bunuri pentru persoane defavorizate. Parohiile din oraș au susținut constituirea unei bănci de alimente la Liceul «Calistrat Hogaș» din Piatra Neamț, care au fost distribuite cu ajutorul elevilor seminariști și al doamnelor din comitetul parohial multor persoane din oraș care au mare nevoie. Avem în atenție să aducem o rază de bucurie bolnavilor internați la spitalul municipal, copiilor din Centrul de plasament «Elena Doamna», precum și bătrânilor, prin oferirea de dulciuri, fructe sau iconițe“, ne-a declarat pr. Dumitru Ailincăi, protoiereul Protopopiatului Piatra Neamț.
„Lumină de Crăciun“
Protopopiatul Roznov a organizat colecte în bani (în parohiile Luminiș, Roznov 1, Piatra Șoimului 1), alimente (140 de pachete, parohia Tazlău), lemne (3 bătrâni din Bărcănești au primit lemne de foc), cereale (pentru mănăstirile Sihăstria, Poiana Mărului, Mănăstirea „Schimbarea la Față“ de pe Ceahlău), dar și vizite pastorale la bătrâni, slujba Sfântului Maslu (pentru trei persoane grav bolnave din Bărcănești), colindarea persoanelor singure, bolnave, a bătrânilor (colectă în parohia Poiana Mărului) sau copiilor instituționalizați (colecte în parohiile Costișa 1 și Roznov 2 pentru copiii cu dizabilități din Piatra Neamț și Bacău). S-au împărțit, de asemenea, iconițe cu Nașterea Domnului la Școala Cândeni, precum și credincioșilor din parohia Roznov 1, ne-a informat pr. Vasile Țoc, protoiereul Protopopiatului Roznov.
În parohia Drăgușeni din Protopopiatul Săveni se organizează spectacolul „Pruncul Iisus“ cu tinerii parohiei, iar în parohia Mitoc se desfășoară teatru religios de Crăciun, cu concursul a 72 de copii din parohie. Copiii din Ștefănești-Târg au confecționat ei înșiși felicitări pentru persoanele din azilul de bătrâni din Săveni și-i vor vizita de sărbători împreună cu preotul paroh, aducându-le și dulciuri și fructe, ca să simtă puterea dragostei creștine.
În parohiile din comunele Ungureni sau Mihălăceni, în perioada dintre Crăciun și Anul Nou, se organizează spectacole de datini și obiceiuri populare. Săvinenii vor vizita în zilele acestea persoanele din Spitalul de Psihiatrie Podriga sau Azilul de Bătrâni Adășeni. „În sprijnul celor cu afecțiuni oculare au fost cheamați la parohiile Tudor Vladimirescu și Avrămeni medici oftalmologi care oferă consultații gratuite enoriașilor“, ne-a spus pr. Constantin Macuc, protoiereul Protopopiatului Săveni, care a precizat că „nu există sătuc în care să nu se simtă prin acțiuni de binefacere și prin programe culturale venirea Crăciunului“.
Protopopiatul Darabani a inițiat în Postul Crăciunului proiectul „Lumină de Crăciun“ în care sunt implicate Protopopiatul, parohiile „Sfântul Nicolae“ și „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Darabani, Școala Generală din Bărnești și Poliția de Frontieră Darabani. Proiectul își propune strângerea de fonduri pentru conectarea unor locuințe la rețeaua de energia electrică, ne-a spus pr. Constantin Pânzaru, protoiereul Protopopiatului Darabani. De asemenea, mai multe parohii sărace din Darabani au primit ajutor în bani din partea Protopopiatului. Pe 19 decembrie, la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ din Darabani, a avut loc concertul de colinde al orașului, cu participarea a șase coruri ale paropărați Constantin și Elena“ din Darabani, a avut loc concertul de colinde al orașului, cu participarea a șase coruri ale parohiilor din Darabani.

„Nemțenii se pregătesc din timp pentru primirea Pruncului în brațele lor“

Creștinii din zona târg nemțeană păstrează frumoase tradiții din moși-strămoși și acordă o atenție deosebită perioadelor de pregătire spirituală de dinaintea praznicelor creștine. Ziua din ajun e zi de post aspru pentru credincioși. La biserică se săvârșesc, dis-de-dimineață, slujbe speciale precum Ceasurile împărătești și Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. „Urmează vizita pastoral-misionară cu icoana Nașterii, purtată cu multă evlavie de la casă la casă, împodobită frumos într-un prosop artizanal“, spune pr. Ioan Dogariu, protoiereul Protopopiatului Târgu Neamț, care ne-a vorbit despre cât de importantă este pentru creștinii din Târgu Neamț primirea preotului cu icoana Nașterii Domnului. „Nemțenii așteaptă demult acest moment, ei se pregătesc din timp pentru primirea Pruncului în brațele lor, cu făclii aprinse așteaptă în prag, alții chiar la poartă. Îl conduc pe preot în fața altarului lor de acasă, unde arde căndeluța. La unele parohii din zonă preotul este însoțit de un grup de copii îmbrăcați în port național care vestesc de dinainte sosirea preotului. În cadrul acestor vizite preotul cunoaște mai bine familia respectivă, purtând discuții despre credință, cu unele lămuriri în acest sens, stingând elementele conflictuale din casă sau dintre familie și vecini, așezând pacea și dragostea, acolo unde lipsește. Tot acum, slujitorul lui Hristos sfințește bucatele așezate pe masă, rugându-se pentru înmulțirea lor și pentru bunăstarea și binecuvântarea casei respective“. Tinerii din corala Bisericii „Sfinții Voievozi“ din Târgu Neamț îi colindă pe bătrâni, pe copiii din așezămintele de copii sau pe sponsorii care au sprijinit activitatea misionară a bisericii.

Bătrânii ascultă cu drag colindele în biserică

În parohia „Sfântul Voievod Ștefan cel Mare“ din Protopopiatul Iași 2 activitățile filantropice din preajma Crăciunului se desfășoară în Centrul de Zi pentru persoane vârstnice al parohiei. Aici sunt asistați zilnic prin activități specifice 20 de bătrâni. Aceștia au primit deja colinda și darurile mai multor colindători. „În fiecare săptămână bătrânii primesc pachete cu alimente, care vor fi suplimentate acum cu ceva de sezon, precum portocale, cozonaci ș.a. În perioada aceasta, în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, avem invitat câte un grup de copii și tineri de la școli din Iași care susține concerte de colinde. Întrucât parohia este una îmbătrânită, colindele sunt bineprimite, bătrânii îi ascultă cu mare drag pe tineri, mai ales că nu-și pot permite să primească la casele lor colindători. După intensitatea aplauzelor ne dăm seama cât de mult le-a plăcut“, spune pr. paroh Mihai Doroșincă. Parohia urmează să obțină acreditarea unui nou proiect realizat cu fonduri europene, pentru îngrijirea bătrânilor la domiciliu. Pe 19 decembrie parohia a organizat obișnuitul concert de colinde. Întreaga manifestare a fost transmisă live pe internet la adresa parohiei www.parohiastefaniana.ro.
(Nicoleta Olaru)