Slujiri arhierești pe coasta de vest a Suediei

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Slujiri arhierești pe coasta de vest a Suediei

În zilele de 11-14 decembrie 2015, Preasfințitul Părinte Episcop Macarie al Europei de Nord s-a aflat în mijlocul preoților și credincioșilor români de pe coasta de vest a Suediei.

Sâmbătă, 12 decembrie 2015, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Preasfințitul Părinte Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohială din orașul suedez Borås și a botezat pe cel de-al doilea băiat din familia preotului paroh Silviu Alin Iosif și a soției sale, prezbitera Florentina-Corina. Preasfințitul Macarie a oferit pruncului botezat o frumoasă icoană pictată cu sfinții săi ocrotitori și o cruciuliță de argint, după modelul „Crucii Nordului”, iar copilașilor din parohie le-a înmânat daruri.

În cuvântul său, părintele episcop a menționat că trăiește bucuria pe care a avut-o și Sfântul Ierarh Spiridon, în creștinismul primar, când Biserica a ieșit din catacombă la lumină, deoarece, de curând, preotul și enoriașii români din Borås s-au mutat, din spațiul improvizat de la demisolul unei grădinițe suedeze, în noul locaș din zid oferit de comunitatea luterană. Ierarhul și-a exprimat nădejdea ca această biserică, într-un viitor apropiat, să poată fi achiziționată definitiv de parohia românească din Borås.

Duminică, 13 decembrie 2015, de sărbătoarea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, Părintele Episcop Macarie a slujit în biserica românească din orașul suedez Göteborg, cu prilejul sărbătoririi hramului, fiind înconjurat de preotul paroh Culai Enache și de jertfelnicii credincioși ortodocși români și suedezi.

Fiind cinstit Sfântul Ierarh Dosoftei în comunitatea românească din Göteborg, ierarhul a arătat că acest sfânt părinte român este un dascăl al blândeții izvorâte din adevăr și din dreptate și, nu în ultimul rând, un păstor luminat și un mare cărturar. Cântându-se colindele strămoșești, acum, în pragul sărbătorii Nașterii Domnului, părintele episcop s-a referit la influența exercitată de versurile populare ale colindei asupra psalmilor versificați de Sfântul Dosoftei, mulți dintre aceștia devenind ulterior colinde sau cântece de stea. Părintele episcop a mai spus că Sfântul Ierarh Dosoftei este cel dintâi Luceafăr al poeziei românești.

Ierarhul a împărtășit copilașii cu Trupul și Sângele Domnului, și le-a oferit daruri, a spovedit și a cuminecat credincioșii, încurajându-i și consolându-i mai ales pe cei aflați în singurătate și suferință. La finalul Sfintei Liturghii, părintele episcop Macarie a împărțit, celor prezenți la slujbă, mai multe cărți de folos duhovnicesc.

Sursa: http://episcopiascandinavia.se/tiri/74-stiri-2015/629-slujiri-arhiereti-pe-coasta-de-vest-a-suediei

Citește despre: