Slujitorii Bisericii, în mijlocul persoanelor cu nevoi speciale

Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului

Slujitorii Bisericii, în mijlocul persoanelor cu nevoi speciale

    • Slujitorii Bisericii, în mijlocul persoanelor cu nevoi speciale
      Slujitorii Bisericii, în mijlocul persoanelor cu nevoi speciale

      Slujitorii Bisericii, în mijlocul persoanelor cu nevoi speciale

Centrul de recuperare psiho-neuromotorie pentru copiii cu handicap 'Sfânta Irina' din Turda a inaugurat luni, 11 aprilie, un parc de joacă special amenajat pentru a dezvolta anumite aptitudini ale copiilor prin joacă.

La eveniment a participat Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul şi Mitropolitul Clujului, şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Importanţa activităţilor recreative în dezvoltarea copiilor cu astfel de probleme este recunoscută de specialişti, astfel că proiectul este complementar tratamentelor şi activităţilor de recuperare din acest centru. Ajutorul acordat de reprezentanţii Centrului 'Sfânta Irina' din Turda are şi un caracter duhovnicesc, aspect despre care a vorbit, la ceremonia de inaugurare, Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

'E de mare importanţă şi la Judecata Universală, aceste fapte de milostenie vor conta foarte mult. Adaug încă un mod de a înţelege implicarea socială, de la Ava Pimen care, atunci când a fost întrebat de ucenici 'Părinte, ce este credinţa?', a dat o definiţie la care nici nu ne aşteptăm: 'Credinţa este a petrece cu smerenie şi a face milostenie'. Credinţa nu e teorie, ea se materializează în fapte concrete, a face milostenie. Aşa că felicitări tuturor celor care se implică în fapte sociale, acestea ne vor valida în faţa lui Dumnezeu credinţa noastră, altfel rămâne o teorie', a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Parcul a fost amenajat la propunerea coordonatorului Centrului de recuperare psiho-neuromotorie, pr. Florian Simonca, prin implicarea directă a fundaţiei HAR din Olanda, care a adus toate aparatele din dotare.

Parcul de joacă pentru copiii cu handicap psiho-neuromotor a fost amenajat în incinta Centrului de recuperare psiho-neuromotorie 'Sfânta Irina' din Turda, care a aniversat luna aceasta doi ani de activitate. În toată această perioadă, aproximativ 20 de copii au beneficiat de diferite tratamente, masaj de recuperare, şedinţe de kinetoterapie, logopedie, psihopedagogie, precum şi asistenţă pentru copii şi părinţii lor. Serviciile sunt asigurate de 5 specialişti. Pe lângă mijloacele de recuperare, pentru aceşti copii au fost organizate excursii la mănăstiri, grădini zoologice, parcuri de distracţii, ieşiri în aer liber, dar au fost implicaţi şi în acţiuni de ecologizare.

Acest centru a fost înfiinţat în urmă cu doi ani, de Fundaţia HAR din Olanda, Parohia Oprişani II şi Primăria Turda. Unitatea are o capelă, unde copiii participă la sfintele slujbe şi la diferite programe religioase. În plus, fundaţia HAR a donat o maşină special adaptată copiilor cu handicap, pentru facilitarea transportului acestora.

sursa: ziarullumina.ro