Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj "Alter-Native", la cea de-a 21-a ediție

Social

Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj "Alter-Native", la cea de-a 21-a ediție

    • Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj "Alter-Native", la cea de-a 21-a ediție
      Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj "Alter-Native", la cea de-a 21-a ediție

      Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj "Alter-Native", la cea de-a 21-a ediție

Din cele 717 înscrise în faza de preselecție, doar 60 de filme de scurt-metraj vor concura pentru Marele Premiu al celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film de Scurt-metraj Alter-Native, care începe miercuri la Târgu-Mureș și se va desfășura pe parcursul a cinci zile.

"Anul acesta 60 de scurtmetraje vor concura pentru marele premiu al festivalului. În total au fost înscrise în concurs 874 de pelicule — provenind din 53 de țări — din care 717 au ajuns la sediul organizatorului UDTM. Din acestea au fost selectate pentru programul de concurs 60 de scurt-metraje, cu o durată totală de 11 ore. Trebuie remarcată calitatea filmelor de animație înscrise: din numai 101 animații ajunse în fața juriului de preselecție 27 au fost admise în concurs, lângă cele 23 de filme de ficțiune, 5 documentare și 5 filme experimentale", a declarat Levente Sipos, directorul festivalului, care a completat, spunând că ediția din acest an aduce o noutate și în proiecția filmelor, în sensul că întreg programul de concurs va putea fi vizionat în format HD.

Juriul din acest an este format din Halil Efrat (Israel) — regizor de film, editor de imagine, lector la Universitatea de Film și Televiziune Sam Spiegel Jerusalim, Gergely Zsuzsa (România) — ziarist, redactor cultural la Radio Cluj-Napoca, Mihai Mardare — teatrolog-filmolog, Miklauzic Bence (Ungaria) — regizor de fim, lector la Universitatea de Teatru și Film din Budapesta, Paul Negoescu — regizor de film, producător, asistent universitar la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică "I.L. Caragiale", membru al Academiei Europene de Film, membru fondator al Festivalului de Film Timishort, Papp Gábor Zsigmond (Ungaria) — regizor de film, distins cu premiul Balázs Béla, Chaim Sharir (Israel) — producător, membru al Academiei Europene de Film, lector la Universitatea de Film și Televiziune Sam Spiegel Jerusalim, Radovan Sibrt (Cehia) — regizor de film, producător.

Potrivit organizatorilor, pe lângă scurtmetrajele selectate pentru concurs, au fost incluse în program și numeroase lungmetraje, printre titluri fiind și pelicule premiate la festivaluri internaționale de renume.

Printre acestea se numără și "Poziția copilului", al regizorului Călin Peter Netzer, care a câștigat, anul acesta, Ursul de aur la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și a fost desemnat să reprezinte România la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film străin.

Un alt film de succes este "Numai vântul" în regia lui Fliegauf Benedek, desemnat să reprezinte Ungaria la premiile Oscar de anul trecut, la categoria cel mai bun film străin, dar și "Cercuri", regizor Srdan Golubovic, care este candidatul Serbiei la Oscar pentru anul viitor

În programul ediției din acest an au fost incluse trei filme, în memoria regretatului actor de teatru și film, Lohinszky Loránd, decedat în iunie.

În cadrul Festivalului Alter-Native 21 vor avea loc și concerte susținute de Szokolay Dongó Balázs și Both Miklós (cu un program muzical alcătuit din piese folk, respectiv creații proprii inspirate din folclorul maghiar), Luiza Zan și Gáspár Álmos (flamenco și jazz), Alapi Band din Ungaria (cu piese de jazz-rock) și Hakeshet Band din Oradea, care va cânta muzică klezmer.

Prețul biletelor și abonamentelor va rămâne la fel ca la ediția anterioară, un bilet de o zi va costa 15 lei, iar un abonament, valabil pe cele 5 zile, va costa 40 lei.

Festivalul îşi propune promovarea unor viziuni artistice specifice şi lansarea unor creaţii de un înalt nivel artistic în domeniul filmului, sprijină manifestarea unor expresii artistice independente, alternativele individuale faţă de producţiile în masă.

Festivalul este parte a şirului de evenimente culturale organizate cu ocazia împlinirii centenarului Palatului Culturii din Târgu-Mureş

Scurt-metrajele în concurs sunt subtitrate în limba engleză, iar majoritatea filmelor de lung-metraj (artistice şi documentare) sunt subtitrate în limba română sau engleză. În paralel, toate filmele sunt traduse simultan în căşti în limbile română şi maghiară. Căştile pot fi solicitate la Biroul de Informaţii al festivalului.

Proiecțiile au loc în Palatul Culturii din Târgu-Mureș.