Brâncuși, Brauner și Luchian, în primii 5 pictori români, în TOP 100 al Revistei Capital

Social

Brâncuși, Brauner și Luchian, în primii 5 pictori români, în TOP 100 al Revistei Capital

    • Brâncuși, Brauner și Luchian, în primii 5 pictori români, în TOP 100 al Revistei Capital
      Pictură de Ștefan Luchian, intitulată "Maci"

      Pictură de Ștefan Luchian, intitulată "Maci"

Constantin Brâncuși, Victor Brauner, Reuven Isaac Rubin (Zelicovici), Vilmos Aba Novak și Ștefan Luchian figurează pe primele cinci poziții ale TOP 100 cei mai valoroși pictori români ale căror lucrări au fost tranzacționate în 2013.

Aflat la a doua ediție, albumul de colecție "Top 100 cei mai valoroși pictori români", realizat de revista Capital, având consultant de specialitate echipa de la Artmark, a fost lansat, joi seară, la Palatul Cesianu-Racoviță.

Top 100 se bazează pe valorile de tranzacționare ale lucrărilor realizate de artiștii români, pe baza indexurilor de artă interne și internaționale.

"Este o încercare de a pune în legătură piața de artă din România cu aceea din străinătate", a spus fostul premier Adrian Năstase, colecționar și creator de instituții muzeale, prezent la eveniment, afirmând, totodată, că, în acest mod putem să începem să aducem în țară un registru al picturii universale în care ne regăsim și să înțelegem că o adevărată cotă a artistului este dată de modul în care el este recepționat în străinătate.

Năstase l-a amintit pe pictorul Jacques Herold (Blumer) (n.r. locul 13 în TOP 100), declarând că fiul acestuia, care trăiește la Paris, ar dori să înființeze un Muzeu Herold în țară și să doneze o parte din lucrările tatălui său.

"Sunt multe lucruri pe care am putea să le facem, pentru că, într-o anumită perioadă, cu prea mare larghețe am risipit în lume talent, creativitate, am ajutat la crearea unor curente literare importante, dar acum trebuie să știm să-i aducem pe unii dintre ei în muzeele românești, sau, în orice caz, să înțelegem care este valoarea lor și să-i primim în această familie mai largă a artiștilor români", a mai menționat Adrian Năstase.

El a remarcat inițiativa Artmark și a revistei Capital, precum și valoarea educațională a albumului, rezultat al unei cercetări extreme, care încearcă să stabilească o ierarhie, uneori surprinzătoare, pe baza cotațiilor externe.

Alexandru Bâldea, managing partner Artmark, a spus că artiștii români care se vând bine pe piețele din străinătate nu coincid cu aceia cotați pe piața românească de artă.

Potrivit acestuia, față de anul trecut, în 2013 sunt foarte mulți artiști tineri care au intrat în top și foarte mulți artiști români consacrați vânduți îndeosebi pe piețele din afară, în timp ce pe piața românească nu există. 60% din pictorii aflați în top sunt alții decât cei de anul trecut, a adăugat Bâldea.

El a arătat că, dacă în 2013 pe piața românească de artă Ștefan Luchian a depășit pragul de 300.000 de euro (n.r. cu lucrarea "Două fete", tranzacționată la licitația nr. 106, Goldart, București, aprilie 2013), în următorii cinci ani va fi depășit și pragul de 500.000 de euro.

Albumul "Top 100 cei mai valoroși pictori români" conține și un supliment cu cele mai îndrăgite pictorițe și sculptorițe, cei mai valoroși artiști contemporani și artiști consacrați în Republica Moldova.