Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie

Social

Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie

    • Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie
      Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie

      Ziua Mondială a Radioului - 13 februarie

Începând cu anul 2013, la 13 februarie se celebrează Ziua Mondială a Radioului, în semn de prețiure a acestui mijloc de comunicare, informare și culturalizare.

 

Pentru acest an, UNESCO a propus tema: "Pe 13 februarie să celebrăm femeile din lumea Radioului și pe cei care le susțin", și încurajează cu această ocazie toate țările să celebreze "Ziua Mondială a Radioului" prin organizarea de acțiuni în parteneriat cu posturile de radio naționale, regionale și internaționale, organizații neguvernamentale, media și ascultători.

Sărbătoarea a fost instituită de UNESCO, cu scopul de a sensibiliza populația privind rolul radioului, de a încuraja factorii de decizie de a oferi acces la informații și a îmbunătăţi cooperarea internaţională și locală între radiodifuzori.

Ziua de 13 februarie marchează prima emisie a postului de radio al Națiunilor Unite, în 1946.

Ideea de a celebra Ziua Mondială a Radioului a venit din partea Academia Spaniole de Radio și a fost prezentată în mod oficial de  Delegația Permanentă a Spaniei la UNESCO, în cadrul celei de a 187-a sesiuni a Comitetului Executiv al UNESCO, din septembrie 2011. La 3 noiembrie 2011, în cadrul celei de-a 36-a Conferințe generale a UNESCO, a fost aprobată crearea Zilei Mondiale a Radio, pentru a promova cooperarea internațională între radiodifuzori, dar și pentru a încuraja accesul la informație prin intermediul posturilor de radio de pe întreg globul.

Adunarea Generală a Națiunilor Unite a aprobat în mod oficial proclamarea Zilei Mondiale Radio, marcată de UNESCO, la 14 ianuarie 2013.

Radioul este o platformă de comunicare accesibilă, un mijloc de comunicare puternic, care poate obține cea mai mare audiență cu niște costuri minime. Radioul este mediul ideal de a pătrunde în comunitățile mici, izolate, fiind accesibil grupurilor de persoane marginalizate. Pe lângă rolul educativ, de informare, radioul are în continuare un rol important în comunicațiile de urgență și acțiunile de salvare în situațiile de urgență, precum dezastrele naturale. Cu toate acestea, UNESCO estimează că aproximativ un miliard de oameni nu au încă acces la radio.

Primele emisiuni de radio din România au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care se inaugura Postul Național de Radio din România și actuala Societate Română de Radiodifuziune. "Alo, Alo aici Radio București, România" au fost primele cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună în care Radioul românesc era definit "Un suflet nou".