93 de ani de la Marea Unire

Social

93 de ani de la Marea Unire

    • 93 de ani de la Marea Unire
      93 de ani de la Marea Unire

      93 de ani de la Marea Unire

S-au împlinit 93 de ani de la Unirea Transilvaniei cu România şi de la Marea Adunare desfăşurată pe Platoul Romanilor din Alba Iulia, la 1 decembrie 1918, la care au participat peste 100 mii de români.

De Ziua Naţională a României, la Alba Iulia au fost organizate ieri ample ceremonii oficiale - depuneri de coroane de flori la statuile lui I. I. C. Brătianu, Iuliu Maniu, Mihai Viteazul, făuritorilor Marii Uniri, un Te Deum, primirea soliilor în Sala Unirii şi o defilare a forţelor Ministerului Administraţiei şi Internelor. La ora 11:00, în Sala Unirii a avut loc primirea soliilor din Cetăţile de Scaun ale Unirii, iar la ora 12:00 a început, pe un podium special amenajat în faţa Catedralei Reîntregirii, slujba Te Deum, oficiată de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, în frunte cu IPS Irineu, Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Printre oaspeţii prezenţi la ceremonile organizate la Alba Iulia s-au numărat şi o sută de tineri basarabeni care studiază în România.

Peste 7 mii de bucureşteni au urmărit parada militară

La Bucureşti, peste 1.500 de militari şi tehnică militară aparţinând Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor, Serviciului Român de Informaţii şi Serviciului de Protecţie şi Pază au participat la parada militară organizată de Ziua Naţională a României, în Piaţa Arcului de Triumf. Manifestările au început cu ceremonialul depunerilor de coroane la Monumentul „Eroilor militari romani căzuţi la datorie“ din Parcul Copilului şi la Monumentul „Ostaşului Necunoscut“ din Parcul Carol I. Începând cu ora 17:40, în Piaţa Tricolorului din faţa Palatului Cercului Militar Naţional, a avut loc un ceremonial militar şi un concert de cântece ostăşeşti, urmate de retragerea cu torţe a militarilor din Regimentul 30 Gardă „Mihai Viteazul“. La parada militară organizată în Capitală au asistat aproximativ 7 mii de persoane, aproape de trei ori mai mult decât în anii trecuţi.