Manifestări dedicate aniversării Regelui Mihai I

Social

Manifestări dedicate aniversării Regelui Mihai I

    • Manifestări dedicate aniversării Regelui Mihai I
      Manifestări dedicate aniversării Regelui Mihai I

      Manifestări dedicate aniversării Regelui Mihai I

Casa Regală a anunţat evenimentele ce vor marca împlinirea a 90 de ani de viaţă de către Maiestatea Sa, Regele Mihai I, printre acestea numărându-se luarea cuvântului în faţa camerelor reunite ale Parlamentului în data de 25 octombrie, dar şi un spectacol de gală ce se va desfăşura la Opera Naţională Bucureşti, la care sunt aşteptaţi membri ai familiilor regale europene.

Evenimentul central al manifestăriilor prilejuite de aniversarea a 90 de ani de către Regele Mihai I al României îl reprezintă prezenţa Maiestăţii Sale în faţa camerelor reunite ale Parlamentului în data de 25 octombrie, de unde se va adresa naţiunii. Directorul de protocol al Casei Regale, Sandra Gatejanu, a precizat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la Palatul Elisabeta, că la eveniment, la care vor fi prezenţi membrii Familiei Regale, regele va oferi Parlamentului un bust al Regelui Carol I. În aceeaşi zi, seara, Opera Naţională din Bucureşti (ONB) va găzdui un spectacol de gală, la reuşita căruia îşi vor da concursul soliştii Nelly Miricioiu, Teodor Ilincăi, Vlad Miriţă, orchestra ONB şi a Muzicii Reprezentative a Ministerului Apărării Naţionale.

Potrivit organizatorilor, gala va putea fi urmărită gratuit de bucureşteni în parcul din faţa Operei, unde Primăria Municipiului Bucureşti va instala ecrane şi sistem de amplificare pentru ca spectacolul de pe scenă să poată fi urmărit în aer liber de 5.000 de persoane.

La acest eveniment vor lua parte Regele Mihai şi Familia Regală a României, dar şi membri ai familiilor regale din Europa şi din Asia, precum şi un număr de oaspeţi din străinătate. După încheierea spectacolului de gală, regele va apărea pe treptele Operei, pentru a saluta bucureştenii.

Seara se va încheia cu un dineu oficial în onoarea Regelui Mihai la Palatul CEC, la care vor lua parte Regele Mihai şi Regina Ana şi ceilalţi membri ai Familiei Regale şi ai familiilor regale din Europa şi din Asia, invitaţi din străinătate.

Cu prilejul „Jubileului 90“ al Regelui Mihai I, joi, 27 octombrie, fostul suveran va decora cu Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“ Crucea Casei Regale a României I, iar cu Decoraţia regală „Nihil Sine Deo“ o serie de personalităţi din România, Europa şi Statele Unite ale Americii.

Printre evenimentele dedicate jubileului regelui se mai numără şi lansarea vineri, 21 octombrie, la Muzeul Naţional de Istorie a României, a volumului „Anul Regelui“. Totodată, cu ocazia împlinirii vârstei de 90 de ani, regele va fi omagiat miercuri, 9 noiembrie, de Societatea Română de Radio cu un volum şi două compact-discuri conţinând mesaje ale Regelui Mihai şi interviuri realizate de Radio România în ultimii douăzeci de ani, iar Televiziunea Română va lansa joi, 10 noiembrie, un DVD conţinând patru filme realizate de televiziunea naţională în ultimii ani.