Olanda a abrogat legea blasfemiei

Social

Olanda a abrogat legea blasfemiei

    • Olanda a abrogat legea blasfemiei
      Olanda a abrogat legea blasfemiei

      Olanda a abrogat legea blasfemiei

Parlamentul olandez a aprobat o moțiune prin care elimină legea care califică insulta adusă lui Dumnezeu ca fiind ilegală. Această decizie este salutată de susținătorii libertății de exprimare și confirmă drepturile anti-islamiștilor să critice religia.

Legea blasfemiei nu mai este relevantă în secolul XXI, a afirmat o majoritate a membrilor partidelor olandeze. Această lege nu a mai fost aplicată de mai mult de jumătate de secol, au adăugat aceștia.

Faptul că în actualul Parlament olandez predomină membrii partidelor liberale a făcut posibilă abrogarea acestei legi care datează din anul 1930, aceeași moțiune fiind blocată în 2008 de către aliații partidelor politice creștine.

Această problemă a fost adusă în centrul atenției parlamentului ca urmare a cazului Wilders Geert din 2011.

Wilders, membru al unui partid anti-islamist și de extremă dreapta, a fost achitat după în urma unui proces în care a fost acuzat că a instigat la ură și discriminare față de musulmani. Judecătorul a hotărât ca „acceptabilă” comparația islamului cu fascismul făcută de Wilders, ceea ce a dus la mai multe critici împotriva musulmanilor chiar dacă acestea sunt insultătoare.

Abrogarea legii blasfemiei a fost salutată ca o victorie de activiștii pentru libertățile de exprimare. Cu toate acestea, decizia a fost numită ca fiind „pierderea unei ancore și un simptom al crizei actuale” au spus membrii partidului SGP din Olanda, a relatat media.

Potrivit legii olandeze, este încă ilegal să insulți forțele de poliție şi monarhul țării.

Activiștii pentru drepturile omului spun că multe dintre statele europene mai au încă legi împotriva blasfemiei, în vreme ce altele au încercat să înlocuiască asemenea legi cu o legislație mai generală sub incidenţa căreia să intre şi ura împotriva religiei.

Traducere și adaptare:
Sursa: