În zona Moldovei, legumele de primăvară vor apărea târziu

Social

În zona Moldovei, legumele de primăvară vor apărea târziu

    • În zona Moldovei, legumele de primăvară vor apărea târziu
      În zona Moldovei, legumele de primăvară vor apărea târziu

      În zona Moldovei, legumele de primăvară vor apărea târziu

Căderile abundente de zăpadă de la începutul lunii februarie au afectat în proporţie de peste 60% suprafeţele de solarii din judeţele Galaţi şi Vrancea, fapt ce va duce la o întârziere a apariţiei legumelor de primăvară pe pieţele din zona Moldovei.

Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Profira Onode, din cauza zăpezilor de la începutul lunii februarie numai la solariile din comuna gălăţeană Matca pagubele sunt de peste 1,2 milioane de lei.

Comisia de evaluare a pagubelor produse în urma căderilor masive de zăpadă, instituită în urma unui ordin al ministrului Agriculturii, Stelian Fuia, a verificat în prima săptămână de evaluări 341 dintre declaraţiile date de legumicultori, corespunzătoare unei suprafeţe de 60,46 hectare de solarii.

Pagubele la solariile legumicultorilor din Matca au depăşit în faza primelor evaluări suma de 1,2 milioane de lei, dintre care 609.487 de lei reprezintă stricăciunile la structura de rezistenţă, 525.000 de lei valoarea foliei şi 66.250 de lei valoarea seminţelor.

În judeţul Galaţi, comisia va trebui  să verifice aproape 90 de hectare de solarii, din localităţile Umbrăreşti, Barcea, Drăgăneşti, Corod.

Şi în Vrancea, peste 60% din suprafaţa solariilor a fost afectată de fenomenele meteo extreme din luna februarie. Specialiştii Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală (DADR) au inventariat în ultimele zile pagubele suferite de producătorii de legume din judeţ, iar situaţia a fost transmisă la Ministerul Agriculturii pentru a se găsi o soluţie de a-i despăgubi pe legumicultori.

Purtătorul de cuvânt al DADR Vrancea, Mariana Botea, a declarat  că au fost afectaţi peste 44.000 de metri pătraţi de solarii, din suprafaţa totală de 67.000 de metri pătraţi, care a fost verificată de echipele de inspectori ai instituţiei. Este vorba atât de solarii în care se aflau culturi de legume, cât şi de spaţii unde urmau să fie plasate răsadurile de legume. „Am găsit solarii dărâmate, cu folii rupte, pe structură de lemn care s-a prăbuşit. Pagubele sunt cuprinse între 60 şi 100%“, a precizat purtătorul de cuvânt al DADR.

Inspectorii DADR au verificat solariile legumicultorilor din Garoafa, Bătineşti, Bilieşti, Suraia, Cîmpineanca, Vânători, Goleşti, Focşani.