„Sperăm ca aceşti copii să fie buni creştini ortodocşi misionari“

Arhiepiscopia Iaşilor

„Sperăm ca aceşti copii să fie buni creştini ortodocşi misionari“

În parohia Filioara - Agapia, Protopopiatul Târgu Neamţ, s-a derulat, în perioada 29 iulie-5 august, o tabără pentru copii. Timp de o săptămână s-au desfăşurat ateliere de lucru, iar la final, cei 70 de participanţi au pregătit o serbare. Programul taberei s-a încheiat duminică, 5 august, cu săvârşirea Sfintei Liturghii.

Parohia Filioara, Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români - filiala Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ au organizat, în perioada 29 iulie-5 august, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Teofan, Arhiepiscopul Iaşilor şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, tabăra „Dăruind vei dobândi“, ediţia a X-a. Au participat 70 de copii din parohia Filioara, dar şi din alte parohii ale Protopopiatului Târgu Neamţ. Cu sprijinul studenţilor de la mai multe facultăţi din Iaşi s-au înfiinţat cinci ateliere de lucru: pictură, sculptură, medicină, cusături naţionale, toacă/cântări şi cunoştinţe bisericeşti. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe 29 iulie, pe 1 august şi pe 5 august. Zilele liturgice au fost precedate de slujba Vecerniei, iar vineri, 3 august, s-a oficiat Taina Sfântului Maslu. De asemenea, în fiecare zi de la ora 16:00 a fost oficiat Paraclisul Maicii Domnului la care au asistat toţi copiii şi tinerii.

Tabăra a fost coordonată de Florin Croitoru, membru al ASCOR - filiala Iaşi, şi de Andrei Irina, student în anul IV la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. „Au avut loc multe sesiuni de discuţii legate de credinţa ortodoxă, de asaltul sectelor şi de viaţa imorală. A fost o tabără reuşită. S-au bucurat atât ascorenii, cât şi cei 70 de copii care au desfăşurat activităţi în cele cinci ateliere ale taberei“, a relatat pr. paroh Dumitru Irina.

150 de consultaţii gratuite pentru bătrâni şi persoane nevoiaşe

Tinerii şi copiii au fost vizitaţi de protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociaţii de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, de Gabriela Pipirig, fost membru al ASCOR - filiala Iaşi, de pr. Ionuţ Nazar, preot într-o parohie din Londra, şi de alţi foşti membri ai ASCOR - filiala Iaşi care au coordonat cu ani în urmă această tabără. „A fost o perioadă plină de rugăciune. În data de 31 iulie, tinerii şi copiii taberei s-au alăturat enoriaşilor din Filioara care au organizat o procesiune pentru ploaie. Nădăjduim că peste ani copiii îşi vor aduce aminte de aceste activităţi şi îşi vor dezvolta aptitudini şi atitudini morale. Sperăm ca aceşti copii să fie buni creştini ortodocşi misionari care apără credinţa şi tradiţiile“, a adăugat pr. paroh Dumitru Irina.

În cadrul aceleiaşi acţiuni, peste 150 de persoane au fost consultate de echipa de medicinişti formată din studenţi voluntari ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa“ Iaşi. Ei au mers în casele oamenilor atât pentru a-i consulta, cât şi pentru a dialoga cu aceştia. Pentru această activitate au fost cumpărate două aparate de măsurat glicemia. „A fost luată tensiunea şi glicemia, oferindu-se medicamente celor care aveau nevoie. Tinerii ascoreni au deschis uşile multor pensionari, dar şi a celor care se confruntă cu sărăcia. Mediciniştii au vizitat aproape 150 de persoane cărora le-au oferit consultaţii gratuite. Ei au avut posibilitatea să facă o zi de practică în Spitalul Municipal din Târgu Neamţ şi chiar au participat la o zi de gardă“, a amintit parohul de la Filioara.

Mântuitorul Hristos, în gândurile copiilor de la Filioara

Copiii şi tinerii prezenţi în tabăra „Dăruind vei dobândi“ s-au rugat în ultima zi a taberei în Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ - Filioara. În cadrul Sfintei Liturghii, oficiată de părintele paroh Dumitru Irina, ei au mulţumit pentru darurile revărsate de Dumnezeu asupra lor, dar şi pentru clipele frumoase petrecute împreună. Momentul liturgic a fost urmat de o serbare în cadrul căreia a fost pusă în scenă o piesă de I. L. Caragiale, s-au cântat şi s-au dansat cântece populare româneşti. „Scopul acestei tabere a fost acela de a pregăti creştinul de mâine al Bisericii noastre, care să aibă bunătate, viaţă morală, care să respecte pe ceilalţi, care să se roage şi să fie trăitori ai credinţei. Copiii L-au avut pe Hristos în gândurile lor atunci când au pictat, când au împletit o cruciuliţă, când au bătut toaca“, a adăugat pr. paroh Dumitru Irina.