Sprijin pentru parohiile cu servicii sociale din Protopopiatul Sibiu
La sediul Protopopiatului Sibiu a avut loc pe 17 octombrie şedinţa administrativă lunară cu preoţii. În cadrul şedinţei, reprezentanţii Departamentului Social al Arhiepiscopiei Sibiului şi cei ai instituţiilor de ocrotire socială din judeţ au vorbit preoţilor despre legislaţia actuală şi oportunităţile de acreditare, finanţare şi susţinere a serviciilor social-filantropice din parohii.
Întâlnirea preoţilor din Protopopiatul Sibiu cu reprezentanţii instituţiilor de Stat din judeţul Sibiu care coordonează asistenţa socială în comunităţi, a fost facilitată de Arhiepiscopia Sibiului, prin Departamentul Social. Alături de consilierul social, pr. Nicolae Rusu, de protopopul Ioan Coşa şi de inspectorul social Marius Talmaţchi, au fost prezente Daniela Tatu de la Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, Mihaela Rusu de la Serviciul Public de Asistenţă Socială Sibiu şi Laura Isac de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sibiu.
În prima parte a întâlnirii, reprezentanţii instituţiilor de ocrotire socială din Sibiu au prezentat în detaliu actuala legislaţie şi oportunităţile oferite de Statul român în furnizarea serviciilor sociale. Parohiile au posibilitatea să-şi acrediteze serviciile sociale oferite şi chiar să obţină ajutor financiar pentru anumite centre sociale, cantine şi alte aşezăminte de acest fel.
„Odată cu apariţia legislaţiei din domeniul serviciilor sociale, mai precis Legea 34 din 1998, s-au evidenţiat furnizori de servicii sociale, care au fost mai apoi acreditaţi şi au beneficiat de subvenţii de la bugetul de Stat. Pe parcurs, mai multe protopopiate şi parohii au venit la acreditare, pentru că oamenii din comunităţi au nevoie de servicii sociale. Categoriile de beneficiari care trebuie ajutate sunt diverse, de la copii, până la persoane vârstnice, persoane cu dizabilităţi, tineri care au ieşit din centrele de plasament, sau familii care n-au locuinţă. Mă bucur foarte mult că la întâlnirea de astăzi au participat foarte mulţi preoţi interesaţi să facă ceva în parohii, în domeniul social“, ne-a spus Daniela Tatu.
Biserica, un furnizor important
Şedinţa de ieri a făcut parte dintr-o campanie de informare şi de sprijinire a preoţilor din Protopopiatul Sibiu care doresc să ajute nevoiaşii, familiile aflate în dificultăţi materiale, copiii abandonaţi şi alte categorii de persoane vulnerabile.
Prin astfel de întâlniri şi prin pregătirea, dăruirea şi entuziasmul preoţilor, Biserica devine un partener de nădejde al Statului în domeniul asistenţei sociale.
„Iniţiativa aparţine Înaltpreasfinţitului Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, care în urma întâlnirilor avute cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi de Protecţie a Copilului doreşte ca preoţii să fie mai bine pregătiţi în domeniul asistenţei sociale, în contextul în care Statul ar externaliza anumite servicii sociale primare sau specializate, cum ar fi centrele de zi pentru copii, sau pentru bătrâni. Preoţii din parohii trebuie să fie bine pregătiţi din punct de vedere administrativ şi legislativ, astfel încât Biserica să poată prelua anumite servicii sociale de la Stat”, ne-a spus pr. cons. Nicolae Rusu.
În ultima parte a şedinţei administrative de la Protopopiatul Sibiu, preoţilor li s-au comunicat ultimele hotărâri ale Permanenţei Consiliului eparhial şi s-au discutat şi alte probleme de ordin administrativ.
(Sursa: mitropolia-ardealului.ro)