Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles

Patriarhia Română

Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles

    • Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles
      Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles

      Statutul legal al zilei de duminică, dezbătut la Bruxelles

La Bruxelles, a avut loc luni, 20 iunie 2011, o dezbatere asupra importantei protejării statutului de zi liberă a duminicii, precum şi a menţinerii numărului de ore de muncă la un nivel decent, printr-o legislaţie corespunzătoare.

Evenimentul a fost organizat de către Alianţa Europeană pentru ziua de Duminică, o reţea de sindicate, organizaţii din societatea civilă şi comunităţi religioase care şi-au propus să crească, în rândul cetăţenilor europeni, conştiinţa importanţei respectării dreptului la timp liber.

Sociologi, psihologi dar şi specialişti în drept şi factori de decizie din cadrul institutiilor europene de la Bruxelles s-au reunit în cadrul unei conferinţe pe tema impactului muncii în ziua de duminică asupra sănătăţii, siguranţei şi integrarii sociale a angajaţilor. Participanţii au subliniat că Europa are nevoie de un model de viaţă bazat nu doar pe producţie şi consum, ci şi pe timp liber, necesar angajamentului şi interacţiunii sociale.

Printre experţii prezenţi s-a numărat şi Dl. Prof. Friedhelm Nachreiner, psiholog german ale cărui studii au contribuit la promulgarea, în Germania, a unei legi ce impune ca toate magazinele să fie închise în zilele de duminică.

„La orice rezultate statistice te-ai uita, rezultatele sunt mereu aceleaşi: orice persoană care lucrează duminica este afectată negatic de acest lucru, atât în termeni de sănătate, cât şi de siguranţă”, a spus Prof. Nachreiner, potrivit europeansundayalliance.eu, citat de orthodoxero.eu.

Participanţii au cerut ca atât legislaţia europeană, cât şi cele naţionale să acorde mai multă atenţie vieţilor personale ale angajaţilor, aceasta incluzând timp liber care să poată fi petrecut în familie, activităţi civice ori culturale.

sursa: basilica.ro