(Video) Biserica „Sfântul Arhidiacon Ștefan” din Tătărași a fost sfințită de doi arhierei  

2 Iunie 2019 18:19  |  Evenimente
video:   Bogdan Bulgariu

Mulțime de credincioși s-au adunat de dimineață, astăzi, în curtea bisericii „Sfântul Ștefan” Tătărași II, unde, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, i-au așteptat cu bucurie și flori pe cei doi ierarhi. După întâmpinarea arhiereilor, a fost oficiată Slujba de sfințire a noului lăcaș de cult, pus sub ocrotirea Întâiului Mucenic și Arhidiacon Ștefan. După înconjurarea și sfințirea exterioară a bisericii, IPS Teofan dimpreună cu PS Ilarion Făgărășanul au binecuvântat și pecetluit Sfânta Masă, apoi au fost unși cu Sfântul și Marele Mir și stropite cu apă sfințită, pereții interiori ai sfântului locaș. După oficierea târnosirii bisericii și după citirea de către Părintele Episcop-vicar Ilarion Făgărășanul a rugăciunilor de dezlegare, a urmat Sfânta Liturghie arhierească. Alături de chiriarh și arhiereu au mai slujit părintele Marius Daniel Profir, protopop de Iași II, părintele arhimandrit Nicodim Gheorghiţă, starețul Mănăstirii Hadâmbu, părintele arhimandrit Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu-Neamț dar și părintele Dumitru Mihăilă, parohul comunității din Tătărași. Răspunsurile liturgice au fost oferite de membrii corului Byzantion.

La momentul chinonicului, credincioșii prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine iar părintele protopop Marius Daniel Profir a dat citire hrisovului de sfințire, act semnat de ierarhi și preoți și introdus în Sfânta Masă. Acest document atestă date și faze importante referitoare la construcția bisericii și totodată, subliniază momentele principare din ziua sfințirii locașului.
La finalul Sfintei Liturghii, după prelegerile ținute, preotul paroh a fost hirotesit de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei întru iconom stavrofor, primind semnele distinctive rangului: brâu roșu, bedernița și crucea pectorală. De asemenea, părintele Adrian Cojocariu, preot II al parohiei a fost hirotesit iconom, părintele Anton Frunză, fost protopop de Iași și slujitor al comunității, a primit din partea IPS Teofan distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar diaconul George Dumitriu a primit o distincție de vrednicie. Totodată, unul din ctitorii principali ai bisericii, Sorin Scalschi, a primit ca semn de recunoștință din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, Crucea Moldavă pentru mireni, iar Constantin Iordache a primit ca semn de gratitudine, distincția „Crucea Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru mireni. În continuare, Părintele Mitropolit Teofan a oferit binefăcătorilor locașului de cult distincții de vrednicie.
Scurt istoric
Parohia „Sfântul Ştefan” a fost înfiinţată în februarie 1997, prin decizia Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe timpul păstoririi ca Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Din luna mai, slujbele au început să fie săvârșite într-o magazie de tablă iar septembrie 1997 a început lucrările la  un paraclis, realizat din bârne de brad, tencuit la exterior cu ciment şi praf de piatră. Lângă paraclis a fost ridicată și o clopotniţă, pe structură metalică, cu înălţimea de 6 metri. În ziua de 15 octombrie 2001, PF Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a sfinţit locul pentru biserica cea mare. În data de 15 iulie 2006, Mitropolitul Daniel, a săvârşit slujba de binecuvântare a paraclisului de la demisolul bisericii mari, care a primit ca patron pe Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou Basarabov. Între anii 2007-2010 au fost ridicate zidurile lăcașului iar între anii 2011-2012 s-a executat tencuiala, instalația electrică și alte finisaje. Parohia este situată în partea de sud-est a oraşului Iași, în zona Pieţei Doi Băieţi.

 

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Bogdan Bulgariu

Pe aceeași temă

Recomandările zilei