(Video) O nouă ediţie a concursului „Toacă-n suflet, cânt în cer”  

14 Iunie 2019 07:30  |  Evenimente
video:   Bogdan Bulgariu

În localitatea Pârcovaci din județul Iași a avut loc joi, 13 iunie, începând cu ora 16.00, o nouă ediţie a concursului „Toacă-n suflet, cânt în cer”.

Evenimentul a fost organizat de Protopopiatul Hârlău, în parteneriat cu Școala Gimnazială Pârcovaci şi Fundația „Solidaritate și Speranță” Hârlau. Au participat concurenți din judete: Iași, Botoșani, Suceava, Bacău, Brașov, dar și din Republica Moldova și Ucraina.

Competiția are scopul de a de a asigura continuitatea tradiţiei milenare a utilizării acesteia în cadrul slujbelor Bisericii.

Toaca – sunetul care ne îndeamnă la trăire autentică

Bătutul toacei își are începutul în primele secole ale religiei creștine. În timpul persecuțiilor, slujbele erau anunțate prin bătaia în ușă cu un ciocan de lemn. Mai târziu, în scrierile Părinților Bisericii, toaca a devenit simbolul lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și al cuielor bătute în Sfintele Sale mâini.

Mai ales în mediul rural, sunetul toacei și al clopotelor a fost văzut, dintotdeauna, ca fiind chemarea la rugăciune și la slujbă. Prin limbajul ei, toaca îndeamnă la o atmosferă de meditaţie şi de rugăciune, în care putem simţi măreţia slujbelor ortodoxe, alături de valoarea şi frumuseţea lor.

La final, tinerii câstigători au fost premiați, iar cei mai talentați au primit „ciocanelul de aur”.

Video pe aceeași temă

Ultimele din categoria Evenimente

Video de Bogdan Bulgariu

Citește și