Studenții Facultății de Teologie din Iași, în pelerinaj dedicat mărturisitorilor credinței
În perioada 13-14 decembrie, studenții Facultății de Teologie „Dumitru Stăniloae” din Iași au organizat a doua etapă a seriei de pelerinaje intitulate „Păstrăm vie memoria!”, având ca obiectiv aprofundarea cunoștințelor despre mărturisitorii din închisorile comuniste.
Itinerariul a început în zorii zilei, la ora 4 dimineața, din Iași. Studenții, însoțiți de părintele îndrumător Petru Cernat, au primit fiecare câte o personalitate martirizată în timpul regimului comunist, despre care au fost încurajați să cerceteze mai în detaliu (de exemplu, Elisabeta Rizea, Radu Gyr sau părintele Nicolae Steinhardt).
Prima oprire a fost la Muzeul Victimelor Comunismului din Sighet, unde studenții au explorat expozițiile, având ca punct de reper personalitățile atribuite.
Următoarea oprire a fost la Memorialul Gherla din cadrul Mănăstirii „Sfinții 40 de Mucenici”, unde au fost primiți cu căldură, deși programul oficial de vizitare se încheiase. Discursul emoționant al ghidului și mărturiile legate de viața martirilor, precum părintele Gheorghe Calciu sau Ion Flueraș, au creat o atmosferă de introspecție și rugăciune.
Noaptea a fost petrecută la Mănăstirea Tăuți, din Florești, unde unii studenți au participat la privegherea cu Liturghie dedicată Icoanei Maicii Domnului Prodromița, organizată de studenții teologi din Cluj, în timp ce alții au ales să se odihnească pentru a participa la slujba de dimineață alături de obștea mănăstirii.
Sâmbătă la amiază, grupul a pornit spre Aiud, locul uneia dintre cele mai ample persecuții din istoria României. Aici, mănăstirea recent construită stă mărturie pentru eroismul și credința martirilor, care au transformat locurile de tortură în spații sacre.
La ultima oprire, în Târgu Mureș, studenții au colindat pe străzile orașului, vestind Nașterea Domnului în grai românesc și cu melodii bizantine. Pe drumul de întoarcere spre Iași, fiecare participant a împărtășit un gând despre trăirea personală sau despre personalitatea pe care a cercetat-o.
Acest pelerinaj a avut o semnificație specială, aducând împreună studenți din mai multe specializări, precum Teologie, Asistență Socială și Litere. Experiențele împărtășite au subliniat importanța păstrării vii a memoriei celor care au apărat credința în vremuri de prigoană.
Câteva impresii ale participanților:
„Bucuria acestui pelerinaj a constat, înainte de toate, în rugăciunea și mărturisirea la care am participat. Toate acestea, sub acoperământul comuniunii euharistice, ne-au apropiat de Hristos.”, Iustin Alexandru Andrișca (anul I, Teologie Pastorală).
„Aceste locuri, încărcate de istorie, merită vizitate nu doar pentru a ne aminti trecutul, ci și pentru a înțelege cât de fragile sunt libertatea și demnitatea umană.”, Maria Faraon (anul I, Litere Rusă-Română).
„Am fost impresionată de căldura cu care am fost primită, chiar dacă nu fac parte din cercul studenților teologi.”, Ana-Maria Bucur (anul I, Litere Germană-Latină).
„Experiența acestui pelerinaj m-a făcut să conștientizez cât de importantă este credința ortodoxă și să apreciez dragostea martirilor pentru Hristos.”, Bianca Cîrdei (anul II, Teologie – Asistență Socială)
(Matei Boholțeanu, anul II, Teologie Pastorală)