Studenții teologi de la Asistență Socială dezbat problema violenței domestice

Educaţie

Studenții teologi de la Asistență Socială dezbat problema violenței domestice

În perioada 21 – 31 octombrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași organizează o serie de evenimente dedicate aniversării a 164 de ani de la înființarea primei universități moderne a României. În contextul aniversar al Zilelor Universității ieșene, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, specializarea Asistență Socială, în parteneriat cu Sucursala Teritorială Iași a Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași, Asociația Studenților și Absolvenților de Teologie Ortodoxă Asistență Socială, Asociația „Aproape de Oameni” și Centrul „Casa Vieţii” Sfânta Elena, a organizat în data de 21 octombrie, o masă rotundă dedicată lunii conștientizării violenței domestice cu titlul „Viața fără frică. Violența Domestică: Prevenție, Intervenție și Recuperare – Perspective Interdisciplinare”. 

Invitatele evenimentului au fost lect. univ. asoc. dr. Roxana Necula, asistent social principal, șef Centru de Primire în Regim de Urgență pentru Victimele Violenței Domestice, D.G.A.S.P.C. Iaşi și Președinte al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România, Sucursala Teritorială Iași și Mihaela Andrei, manager de proiect „Casa Vieţii” Sfânta Elena, centru de sprijin al mamelor însărcinate, al mamelor cu copii, aflate temporar în dificultate, din Valea Lupului, județul Iași.

Sub coordonarea maicii lect. univ. dr. Polixenia Nistor și a asist. asoc. drd. Oana-Andreea Neagu, evenimentul și-a propus să evidențieze gravitatea și amploarea acestui fenomen în societatea contemporană, dar și mecanismele prin care aceasta poate fi abordată la nivel individual, familial și societal. Alături de specialiști, la eveniment, au fost prezenți și studenți de anul I și II de la Secția de Teologie Ortodoxă Asistență Socială, care au participat activ, adresând întrebări, solicitând lămuriri sau adăugând claritate discuției prin expunerea unor cazuri relevante, în felul acesta contribuind la atingerea obiectivelor acestei dezbateri.   

O lume cu valori sănătoase, coordonată de principii creștin ortodoxe, precum iubire, înțelegere, iertare sau pace, nu poate concepe prezența violenței sub orice formă, dar mai ales a celei disproporționate, în nucleul vieții sociale, precum este familia. Justificarea violenței prin argumentul provocării sau prin afirmații precum „femeia trebuie să se supună bărbatului”, justificată prin citatul biblic „Nevestelor, fiţi supuse bărbaţilor voştri ca Domnului, căci bărbatul este capul nevestei...” (Efeseni, 5:22-23), folosit în mod incomplet pentru explicarea comportamentului agresiv și a dorinței de exercitare a puterii, trebuie completat pentru întregirea sensului îndemnului biblic inițial: „Bărbaţilor, iubiţi-vă nevestele cum a iubit şi Hristos Biserica şi S-a dat pe Sine pentru ea...”(Efeseni, 5:25). Hristos și Biserica, bărbatul și femeia, capul și trupul într-o slujire liberă şi voluntară a Domnului.

Subiectul violenței în familie a fost și este un subiect pe cât de controversat, pe atât de complex, pentru a fi abordat în totalitate, la adevărata sa amploare. De la trăsăturile de caracter specifice agresorului sau victimei, la cauzele care ar putea genera un comportament violent, la semnele prevestitore apariției comportamentului, la membrii familiei afectați în mod direct sau indirect într-un comportament agresiv, la formele complexe de abuz sub are se poate masca violența, la modurile de abordare a victimei sau efectele psiho-sociale pe termen mediu și lung și multe altele, toate constituie subiecte de o importanță crucială în definirea, și conturarea fenomenului violenței domestice.

Violența în familie impactează bunăstarea personală, sănătatea și uneori chiar viața, în general, afectând persoanele la nivel emoțional, psihologic, social, profesional etc., ceea ce implică o abordare interdisciplinară a subiectului. Doar colaborând, se poate contura o soluție cât mai concretă și coerentă, masa rotundă fiind cadrul ideal pentru a reuni specialiști din diverse domenii, reprezentanți ai instituțiilor statului și ai organizațiilor civile care pot oferi perspective variate asupra modului în care pot fi abordate cauzele, consecințele și soluțiile acestei probleme complexe.

Obiectivele întâlnirii au țintit creșterea gradului de conștientizare asupra violenței domestice și a efectelor acesteia asupra victimelor, familiilor și comunităților, identificarea și discutarea provocărilor majore în prevenirea și combaterea violenței domestice, inclusiv a celor legate de accesul la resurse și sprijin pentru victime, schimbul de bune practici între specialiști din domenii precum asistența socială, psihologia, educația, poliția și sectorul juridic, propunerea de soluții și politici publice care să sprijine prevenirea violenței domestice, protecția victimelor și reabilitarea agresorilor, facilitarea colaborării interdisciplinare între instituții și organizații care lucrează cu victimele violenței domestice, pentru a crea o rețea mai eficientă de suport.

Doamna Necula a adus în atenția participanților o serie de aspecte esențiale pentru înțelegerea cât mai completă a fenomenului, printre care: traseul de la prevenire la intervenție, rolul echipei multidisciplinare, aspecte psiho-sociale privind violența asupra femeii, particularități și intervenții specifice pentru susținerea victimelor violenței domestice și noi proceduri pentru intervenția de urgență. Multitudinea de exemple din experiența personală au întregit și au clarificat, pentru participanți, tabloul manifestărilor formelor diverse de violență domestică. De asemenea, doamna a oferit posibilitatea studenților de a studia dispozitivul pentru monitorizarea electronică a agresorilor domestici anexat brățărilor electronice menite să protejeze victimele.

După o scurtă prezentare a centrului coordonat, Mihaela Andrei a lansat o invitație studenților interesați de a face voluntariat sau stagiul de practică alături de copiii din centrul maternal. Experiența în lucrul 1:1 cu copiii se va desfășura sub îndrumarea unui supervizor/educator cu experiență și va fi însoțită de scrisoare de recomandare din partea reprezentanților centrului și de adeverință de practică sau voluntariat, după caz, pentru CV-ul personal. Studenții și-au manifestat disponibilitatea de a se implica în activitate, fapt care a adus un grad de mulțumire în inimile organizatorilor evenimentului.

Facultatea de Teologie Ortodoxă va organiza evenimente pe parcursul întregii săptămâni dedicate Zilelor Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. (drd. Oana-Andreea Neagu)

Citește despre: