„Studia Theologica Doctoralia“ - informaţii temeinice, unele inedite, pe teme variate de teologie
La Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei a apărut al III-lea volum al seriei „Studia Theologica Doctoralia“, realizat în urma ediţiei a III-a a simpozionului internaţional cu acelaşi nume, organizat de Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, care s-a desfăşurat la Iaşi, în zilele de 16-17 mai 2011.
Simpozionul, ca şi volumul rezultat în urma lui, se înscrie în preocupările Şcolii Doctorale teologice ieşene de a continua o activitate dovedită a fi premieră în cercetarea teologică românească la acest nivel şi cu o notă de particularitate aparte întrucât a apărut ca o iniţiativă aparţinând exclusiv studenţilor doctoranzi. Totodată, această manifestare ştiinţifică a fost parte a unei ample manifestări la nivelul Patriarhiei Române pe parcursul anului 2011 care, prin hotărârea Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, din 6 iulie 2010, a fost declarat Anul omagial al Sfântului Botez şi al Sfintei Cununii.
Iniţiativa Şcolii Doctorale ieşene a strâns la un loc peste patruzeci de doctoranzi din ţară (Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi) şi din străinătate (Durham - Marea Britanie, Winchester - Marea Britanie, Tesalonic - Grecia), cercetători în domeniul teologiei, dar şi în alte domenii, precum istorie şi filosofie, studii politice şi administrative.
În urma acestui simpozion şi a experienţei acumulate pe parcursul celor trei ediţii pe care le numără „Studia Theologica Doctoralia“, s-au desprins numeroase concluzii. Mai întâi, aceste tipuri de activităţi s-au dovedit a fi necesare, deopotrivă, pentru afirmarea şcolilor doctorale şi pentru formarea viitorilor cercetători. După Şcoala Doctorală a Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, această necesitate a fost resimţită şi în alte şcoli doctorale, activităţi similare celor de la Iaşi înfiripându-se deja şi în alte centre universitare. Întâlnirea tinerilor doctoranzi a fost sursa unor competiţii ştiinţifice care nu pot avea ca rezultat pe termen lung decât îmbunătăţirea calităţii cercetării. Participanţii au avut libertate în prezentarea referatelor din zona preocupărilor lor ştiinţifice. Majoritatea participanţilor au dovedit că sunt bine informaţi asupra bibliografiei, în limba română şi în limbi străine, din domeniul pe care se pregătesc să-l slujească.
Volumul al III-lea conţine 30 de referate, doar o parte dintre cele susţinute în cadrul simpozionului. Organizatorii simpozionului şi coordonatorii volumului şi-au rezervat dreptul de a face o selecţie, reţinând doar acele materiale care corespund standardelor pe care şi le propune colecţia „Studia Theologica Doctoralia“. Cititorul va avea bucuria şi plăcerea de a descoperi informaţii temeinice, unele inedite, pe teme variate de teologie şi nu numai, care scot în evidenţă calităţile de cercetători ale autorilor şi multitudinea preocupărilor lor. Dintre temele prezentate în acest volum amintim pe cele de mai jos:
Sfânta Taină a Botezului în scrierile teologice ale mitropolitului Andrei Şaguna (Mircea Abrudan); An analysis of the Commentaries on the Lordâs prayer by Origen and Maximus the Confessor (Adrian Agache); Anthropological perspectives in dialogue: modern psychology and Fathers of the Philokalia (Simona Ciobanu); Scurtă incursiune exegetică asupra Psalmului 86 din Biblia Ebraică (Paul Cezar Hârlăoanu); Depresia - patimă a lumii contemporane (Polixenia Nistor); Elemente de ordin liturgic în lucrarea Iconografia şi întocmirile din internul Bisericii Răsăritene, a patriarhului Miron Cristea (Cezar Pelin); Rugul aprins - popas de spiritualitate (Dragoş Ungureanu) etc.