Sute de credincioşi s-au rugat împreună cu IPS Pimen la hramul Mănăstirii Slatina
Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, a slujit duminica trecută la Mănăstirea Slatina cu prilejul hramului aşezământului monahal: Schimbarea la Faţă a Domnului.
În cadrul Sfintei Liturghii din 6 august 2017, doi ieromonahi au fost ridicaţi la treapta de protosingheli. La eveniment au participat sute de credincioşi, preoţi, stareţi şi stareţe din Bucovina. Răspunsurile liturgice au fost date de un cor de tineri din localitate.
În cuvântul rostit cu acest prilej, IPS Pimen a vorbit despre semnificaţiile praznicului Schimbării la Faţă. „Mântuitorul Se schimbă la Faţă ca să încredinţeze pe Sfinţii Apostoli că este Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, purtător de trup omenesc îmbrăcat în lumina harului dumnezeiesc”, a spus Înaltpreasfinţia Sa. Ierarhul a explicat că prin transfigurarea Mântuitorului înţelegem cum va fi omul în Împărăţia cerurilor: „Într-o stare de lumină şi de bucurie”. IPS Pimen a îndemnat pe cei prezenţi la lucrare neîncetată prin rugăciune şi paza gândurilor pentru dobândirea mântuirii.
Mănăstirea Slatina este ctitoria voievodului Alexandru Lăpuşneanu. A fost construită din piatră brută, între anii 1552-1564. După cronica vremii, sfinţirea locaşului a avut loc în 14 octombrie 1558. Voievodul ctitor a adus în mănăstire capul Sfântului Grigorie Teologul, aşezat în prezent pentru închinare în latura stângă a Sfântului Altar. Mănăstirea Slatina a trecut prin vremuri foarte grele: în timpul Primului Război Mondial a fost transformată în spital, unde călugării în vârstă îngrijeau răniţii, în timp ce călugării tineri slujeau ţara pe front. În 1932, sub domnia regelui Carol al II-lea, IPS Mitropolit Pimen decide şi împlineşte refacerea Mănăstirii Slatina, aducând-o la forma şi valoarea ei iniţială. Astăzi, Mănăstirea Slatina este mănăstire de maici, stareţă fiind stavrofora Filoteea Mirăuţi.