Tabăra de pictură „Byzantion“, la final
Copiii din parohia „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Dumbrava Roşie II, Protopopiatul Piatra Neamţ, dar şi de la câteva şcoli pietrene au participat, timp de o săptămână, la o tabără de creaţie. Şcolarii au învăţat să picteze icoane pe sticlă după modelul celor de la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj. Tabăra s-a încheiat aseară cu un foc de tabără şi un moment artistic, precedat de vernisajul expoziţiei cu lucrările realizate de copii.
În parohia „Înălţarea Sfintei Cruci“ - Dumbrava Roşie II, Protopopiatul Piatra Neamţ, a avut loc aseară vernisajul expoziţiei din cadrul Taberei de pictură „Byzantion“. Festivitatea a mai cuprins un foc de tabără şi un program artistic, susţinut de participanţii la activităţile taberei.
La această ediţie a taberei, a cărei temă a fost „Icoana pe sticlă“, au participat 30 de copii din clasele I-IV, o parte dintre ei participanţi ai cursurilor de pictură ai Asociaţiei culturală „Arte.Ro“ Piatra Neamţ. Copiii au pictat sfinţi din calendarul Bisericii noastre, precum şi chipul Mântuitorului Hristos şi al Maicii Domnului, având ca modele icoanele de la Mănăstirea Nicula din judeţul Cluj. Tabăra de pictură „Byzantion“ s-a desfăşurat în perioada 2-8 iulie şi reprezintă rodul unui parteneriat dintre Asociaţia culturală „Arte.Ro“ Piatra Neamţ, parohia Dumbrava Roşie II, Palatul Copiilor din Piatra Neamţ şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava“ Piatra Neamţ. A fost coordonată de prof. Cristina Spânache Petrariu, preşedintele Asociaţiei culturale „Arte.Ro“ Piatra Neamţ, alături de patru liceeni din Piatra Neamţ. „Copiii au aşteptat cu nerăbdare această tabără, care a fost anunţată încă din timpul anului şcolar. Majoritatea participanţilor au mai experimentat pictura de icoană pe sticlă. Rezultatele sunt pe măsura aşteptărilor, iar copiii au fost încântaţi de toate activităţile desfăşurate. Consider că a fost o experienţă utilă atât pentru copii, cât şi pentru coordonatori“, a relatat prof. Cristina Spânache Petrariu.
Programul taberei a mai cuprins un pelerinaj la mănăstirile Bodeşti, Horaiţa, Horăicioara şi Dumbrăvele, oferit de părintele paroh Constantin Lungu. Tot în cadrul taberei, elevul Andrei Nuţu, de la Liceul de Arte din Piatra Neamţ, şi eleva Andreea Lemnaru, de la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Piatra Neamţ, au pictat pe zidul din interiorul paraclisului parohiei Dumbrava Roşie II chipul Mântuitorului Hristos. Cei doi liceeni vor finaliza în perioada următoare scena Sfintei Treimi.