Tabără de vară pentru copii în Parohia Suha - Mălini
Parohia Sfântul „Proroc Ilie“ din satul Suha, comuna Mălini, judeţul Suceava, a fost gazdă joi, 17 august 2017, pentru a doua acţiune de mare anvergură din şirul de activităţi ce se desfăşoară pe perioada vacanţei de vară în parohiile din cadrul Protoieriei Fălticeni.
Tabăra s-a intitulat „Şcoala din pridvorul Bisericii“ şi s-a desfăşurat în colaborare cu Parohia „Adormirea Maicii Domnului“ din Leucuşeşti (pr. paroh Adrian Dulgheriu) şi Parohia „Sfinţii Mari Mucenici Mercurie şi Ecaterina“, din Rădăşeni, (pr. Georgian Rotar şi pr. Constantin Rotar), la care au luat parte şi copiii din parohiile Dolhasca (pr. paroh Teofil Saftiuc); Ciumuleşti-Vadu Moldovei (pr. paroh Mircea Martiniuc); Bogdăneşti I (pr. paroh Marcel Ursuţu) şi Boroaia I (pr. paroh Silviu Maxim).
Tabăra s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, cu un efectiv de 148 de copii participanţi din parohiile amintite.
Programul zilei a început de la ora 8:00, cu primirea invitaţilor, după care cu toţii au mers să se închine în biserica parohială. Pr. protoiereu Adrian Dulgheriu a citit rugăciunea de binecuvântare a taberei, spunând celor prezenţi în cuvântul de bun venit că „această întâlnire face ca să trăim într-un mod cât mai creştineşte, lăsând orgoliul deoparte, comportându-ne cât mai frumos unii cu ceilalţi. Aveţi misiunea ca atunci când veţi merge acasă să povestiţi părinţilor, prietenilor şi celor dragi vouă ceea ce s-a petrecut în această zi“.
După ce s-a servit micul dejun, copiii au avut posibilitatea să dobândească într-o manieră plăcută şi interactivă cunoştiinţele necesare legate de prevenire în cazul evenimentelor ce pot apărea în caz de incendiu sau accident. Locotenent-colonel Filip Ciutac de la I.S.U. Suceava, precum şi plutonierii-majori Vasiliu Radu şi Loghin Gabriel de la Detaşamentul de Pompieri Fălticeni au fost delegaţi de către generalul Ion Burlui de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Bucovina Suceava pentru a-i învăţa pe cei mici cum să-şi apere cel mai de preţ lucru - viaţa şi despre cum să prevină sau să se comporte într-o situaţie de urgenţă, fie că este vorba despre incendiu, cutremur sau inundaţii.
După această activitate, copiii au fost repartizaţi în 3 grupuri, respectiv 3 ateliere: primul atelier a fost pentru întrebări şi răspunsuri, desfăşurându-se în biserica parohială. Al doilea atelier a fost cel de muzică, îndrumaţi de către diaconul Vasile Plămadă, înv. Axinte Claudia, Ilie Rodica şi Ilie Daniel. Copiii au învăţat câteva noţiuni legate de cântarea bisericească, au învăţat cântece patriotice, iar la final au avut parte un mic program de karaoke, desfăşurat în cantina viitorului cămin de bătrâni de la Suha. Al treilea atelier a fost cel de pictură, avându-i ca îndrumători pe profesoarele Vornicu Roxana şi Popescu Liliana, precum şi pe educatoarea Gogan Luminiţa. Copiii au avut de ales între a picta pe lespezi de piatră sau pe sticlă, iar lucrările au fost expuse ulterior în pridvorul bisericii.
Masa de prânz a fost servită la căminul cultural din Suha, ca apoi să se meargă în pelerinaj la Mănăstirea Slatina. Aici copiii s-au închinat în biserica ctitorită de domnitorul Alexandru Lăpuşneanu, fiind întâmpinaţi de către monahia Raluca, care le-a vorbit despre istoricul mănăstirii, le-a prezentat muzeul şi le-a ţinut un cuvânt de învăţătură despre regulile ce trebuie respectate atunci când un creştin ortodox merge în pelerinaj la mănăstiri.
De aici, copiii s-au întors în Mălini pentru a vizita casa memorială unde a trăit poetul Nicolae Labiş. Ioana Hopulele le-a fost ghid copiilor, prezentând vasta operă a marelui poet, dar şi sfârşitul tragic la vârsta de 21 de ani.
Fiind vacanţă, nu au lipsit activităţile recreative. Copiii au avut parte de timp liber pe care l-au petrecut aşa cum au ştiut mai bine: să se joace. Spaţiul de joacă a fost pe locul Iesle, foarte aproape de pădure, într-un loc mirific cu aer proaspăt, unde copiii au jucat fotbal, volei, întrecere cu saci, trasul frânghiei pe echipe formate din parohii, sub îndrumarea profesorilor de sport Lenuţa Aldea şi Andrei Ailenei.
Seara, copiii au servit masa, apoi au primit diplome de participare din partea părintelui paroh, dar şi diplome individuale pe ateliere din partea profesorilor îndrumători. Pe perioada acestor activităţi, copiii au mai fost îndrumaţi şi de pr. prof. Bogdan Brădăţanu de la parohia Pâraie II (Mălini), prof. director Dumitru Murariu, înv. Elena Păşcănuţ, înv. Mariana Orhei, înv. Ancuţa Rusu şi studenta Georgiana Grigoroaia.
La final, pr. protopop Adrian Dulgheriu a mulţumit celor care s-au implicat şi au sprijinit această activitate, afirmând că „toţi cei care am fost prezenţi astăzi aici, am avut câte ceva de învăţat. Lumea aceasta poate fi mai bună, prin simplitatea şi frumuseţea de a trăi această viaţă, pentru care astăzi plecăm de aici cu multe amintiri frumoase“. (Pr. Georgian Rotar)