Tabără de vară pentru copii în Protoieria Fălticeni

Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor

Tabără de vară pentru copii în Protoieria Fălticeni

În data de 16 august, 2018, s-a desfășurat a doua ediție a taberei din “Pridvorul Bisericii”, în parohia Sfântul Prooroc Ilie din satul Suha, comuna Mălini, județul Suceava, activitate la care au luat parte 110 copii din șase parohii din cadrul Protoieriei Fălticeni, cu vârste cuprinse între 8 și 16 ani.

Tabăra de la Suha – Mălini s-a desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților,  în contextul activităților ce se desfășoară în parohiile din Protoieria Fălticeni, în anul Centenar și Anul Omagial al Unității de Credință și de Neam, în Patriarhia Română. Tabăra a fost organizată de către Parohia „Sfântul Ilie” din Suha Mălini (pr. paroh Pavel Norocel) în colaborare cu Parohia Leucușești (pr. paroh Adrian Dulgheriu) și parohia Sfinții „Mari Mucenici Mercurie și Ecaterina”, din Rădășeni (pr. Constantin Rotar și pr. Georgian Rotar), dimpreună cu voluntari socio-educativi. Alături de organizatori, au participat și copiii din parohiile Dolhasca (pr. Teofil Saftiuc), parohia Bogdănești (pr. Marcel Ursuțu) și parohia Boroaia I (pr. Silviu Maxim).

Deschiderea activităților i-a găsit pe cei mici alături de părinți în biserica parohială „Sf. Ilie” din Suha, unde s-a citit rugăciunea de binecuvântare a taberei și acatistul Sfinților Martiri Brâncoveneni, la care parintele paroh Pavel Norocel alături de doamna preaoteasă Anca Ionela le-au urat bun venit participanților. Apoi  s-a mers în casa de prăznuire unde s-a servit micul dejun, iar după servirea mesei, copiiilor le-au fost oferite câteva elemente generale de igienă de către Doamna Doctor Victoria Miron, de la Spitalul de Pediatrie din Municipiul Fălticeni. Momentul a fost unul prielnic, deoarece au fost puse în seamă o serie de probleme la care cei mici se confruntă la vârsta respectivă, dar și pentru faptul că foarte mulți dintre ei au recunoscut-o mai mult sau mai puțin pe doamna doctor, care le-a purtat de grijă atunci când au avut cea mai mare nevoie.

Programul zilei a continuat în curtea bisericii parohiale, unde Dl. Vasile Pop de la Casa de Cultură din Fălticeni, i-a învățat câțiva pași de dans atât pentru cel popular, cât și contemporan, moment primit cu mult entuziasm de către copii.  În momentele de pauză, cunoscătorii de muzică populară, au cântat câteva cântece din zonele din care provin, moment care a bucurat asistența. Această activitatea s-a terminat în jurul prânzului, înainte de a se servi masa, când toți participanții  au încins  “Hora Unirii”.

După o masă copioasă pregătită de către doamna preoteasă Anca împreună cu gospodinele parohiei și voluntari, copiii au avut parte de un moment de relaxare, ascultând romanțe și cântece patriotice, într-un recital oferit de către Dl. Prof. Marius Dăscălescu din Fălticeni la chitară, alături de soții Maria și Puiu Crețu din Mălini, la flaut. Dna. Prof. Maria Crețu le-a vorbit ca “prin poveste” despre întreaga așezare a comunei Mălini, de proveniența numelui comunei, de la copacii cu același nume, dar și despre marele poet Nicolae Labiș. Momentul cel mai așteptat de cei mici a fost de după, când s-a mers ca și anul trecut într-o luncă de poveste, locul numit Iesle, pentru a juca diferite jocuri. Astfel 10 voluntari de la  „Asociația Aripi în Europa” din Fălticeni, ce au fost coordonați de către Dna. Prof. Crăciun Cristina și Moisii Iulia, au împărțit copiii în 5 grupe. Fiecare grupă a fost compusă din 20 de copii care s-au schimbat prin rotație ce au constat în jocuri de încredere, de forță dar și educative.

Seara, copiii au servit masa, au primit diplome de participare, iar la final  părintele Pavel le-a pregătit surpriza de a le oferi înghețată de la mașina lodoneză.

La plecare, părintele paroh Pavel Norocel, a mulțumit tuturor care au participat la această frumoasă activitate, și îndeosebi „tuturor colaboratorilor și voluntarilor care ne-au fost alături și au făcut posibilă această întâlnire dintre copiii din parohiile noastre. Am văzut cât de bucuroși au fost copiii când au pășit în curtea bisericii noastre, și cât de încântați sunt acum la plecare, ținem seama că s-au simțit bine la noi și rămân cu frumoase amintiri”.

        

(Pr. Georgian Rotar)

Citește despre: