Tabăra de vară a tinerelor familii româneşti din țarile scandinave, lângă Mănăstirea Cormaia-Sângeoez Băi

Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord

Tabăra de vară a tinerelor familii româneşti din țarile scandinave, lângă Mănăstirea Cormaia-Sângeoez Băi

Tabăra de vară a tinerelor familii este un eveniment mult așteptat în Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord. În fiecare vară, cu binecuvântarea și participarea Părintelui Episcop Macarie Drăgoi, credincioșii români și scandinavi petrec împreună o săptămână de rugăciune, activități educative și drumeții recreative.

Evenimentul din acest an, la care participă aproximativ douăzeci de familii împreună cu numeroși adolescenți şi copii, se desfășoară între 1 şi 7 iulie 2017 într-un mirific cadru natural din județul Bistrița-Năsăud, lângă Mănăstirea Cormaia-Sângeorz Băi şi are ca temă un verset din cartea biblică sapiențială a Proverbelor: Domnul îl binecuvintează pe omul blând şi darnic (Proverbe 22, 8).

Debutul propriu-zis al taberei a fost marcat prin săvârșirea, în ziua de duminică, 2 iulie 2017, cu binecuvantarea Părintelui Mitropolit Andrei al Clujului, a Sfintei Liturghii Arhiereşti în biserica mânăstirii  năsăudene Cormaia-Sângeorz Băi. Părintele Episcop Macarie a binecuvântat familiile participante, rugându-l pe Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, prăznuit în această zi, fiind şi ocrotitorul Centrului pentru tineret din Episcopia Ortodoxă Română a Europei de Nord, să îi călăuzească, să îi inspire și să le fie model tinerilor în păstrarea, regăsirea sau căutarea (în cazul celor mici, născuți și crescuți în afara țării) identității ortodoxe-române în context scandinav.

Seara, Preasfințitul Macarie a dialogat cu cei prezenți, a ascultat nevoile fiecărei familii în parte acordând mult timp dialogului cu tinerii şi adolescenții. Ierarhul i-a încurajat pe fiii săi sufleteşti din Scandinavia să fructifice într-un mod duhovnicesc fiecare vizită și concediu petrecut în patria mamă.

Manifestarea va continua zilele următoare și va include vizitarea unor comunități tradiționale din zona montană, cu practicile agrare și pastorale păstrate din străbuni, pelerinaje pe urmele Sfinților Năsăudeni la vetrele monahale mai vechi sau mai recente din zona Năsăudului, izvoare ale Ortodoxiei în pofida vicisitudinilor istoriei, sau drumeții montane la spectaculoasele lacuri de formație glaciară din arealul geografic al Parcului Național Munții Rodnei.

Citește despre: