„Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

Arhiepiscopia Iaşilor

„Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

    • Copii în jurul focului de tabără
      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

    • Activități ISU
      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

    • Activități ISU
      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

    • Copii pe terenul de sport
      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

      „Tabăra din pridvorul satului” la Schitu Duca

În perioada 28-30 iulie 2023, în Parohia Adormirea Maicii Domnului Schitu Duca, Protopopiatul Iași III, la inițiativa preotului paroh Dan Pădure, s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Taberei din pridvorul satului, unde au participat peste 200 de copii.

Anul acesta Tabăra din pridvorul satului a avut mai mulți invitați și foarte multe activități. După rugăciunea de binecuvântare a taberei, prima activitate i-a avut ca invitați pe cei de la I.S.J Poliție Iași, împreună cu I.S.U.J Iași, și au fost discutate mai multe subiecte importante: Când și cum apelăm la serviciul 112, prevenirea și conștientizarea situațiilor de urgență, acordarea măsurilor de prim ajutor, prezentarea autospecialei de intervenție, a îmbrăcămintei pompierilor, cât și protecția persoanelor împotriva substanțelor interzise.

Au urmat o serie de activități pe categorii de vârste, desfășurate de Asociația Salvați copiii.

Părintele Gheorghiță Cristinel Severin, parohul bisericii Sfântul Nicolae din satul Poieni, a prezentat copiilor catapeteasma din biserica parohială (ordinea în care sunt așezate icoanele și ce reprezintă fiecare) și o Evanghelie din anul 1821.

În continuare, Adrian Asoltani a prezentat o demonstrație de Kick boxing, din partea echipei Scorpions Schitu Duca. Au urmat o serie de ateliere: de fotografie, de prim ajutor, de comunicare, de autocunoaștere, de creație și de educație sportivă.

Ziua de duminică a început cu Sfânta Liturghie, unde o parte din cei prezenți s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului Hristos. 

Apoi, asociația culturală Geto Dacii din Moldova și Clubul internațional de Tir sportiv A.C.S. MGM Archery Iași, invitați de Grigore Corciovă, primarul comunei, i-au captivat pe copii prin ateliere de gătit, de tir sportiv, jocuri, costume și obiecte medievale. Vânătoarea de comori și focul de tabără au încununat șirul activităților.

Mulțumim Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, părintelui Mihail Siminciuc pentru echipa de voluntari, pentru răbdarea și devotamentul de care au dat dovadă, primăriei Schitu Duca, cu ajutorul căreia copiii au primit apă, mâncare, dulciuri și altele. Totodată, aducem mulțumiri și Școlii Gimnaziale Poieni, pr. Marius Burghelea de la parohia Slobozia, pr. Severin Gheorghiță Cristinel de la parohia Sfântul Nicolae Poieni și Mihaelei Pandele pentru asistența medicală.

De asemenea, mulțumim invitaților noștri: I.S.J Poliție Iași, I.S.U.J Iași, Asociației Salvați copiii, Asociației Culturale Geto Dacii din Moldova, Clubului Internațional A.C.S. MGM Archery Iași, voluntarilor din Schitu Duca, Carmangeriei Schitu Duca, pr. protopop Roșu Mihail pentru îndrumare, pr. Inspector Bogdan Racu, prof. Olariu Alina, Andreia Pădure, sponsorilor, Maria Coroblea-Moisii, Radița Straton, Sergiu Straton, Daniel Zaharia, Iulian Dorofte și tuturor celor implicați.

„Tabăra din pridvorul satului a crescut de la an la an în comuna Schitu Duca. Mă bucur că am reușit să ajungem la cea de-a treia ediție. Pentru copii și pentru comunitate în general, activitățile din cadrul acestui proiect reprezintă un element de noutate. Colaborarea cu Biserica ar trebui, din punctul meu de vedere, să reprezinte o prioritate pentru toate administrațiile locale. În comuna noastră, relația Biserică și stat a făcut posibilă această mobilizare inedită și vom continua an de an să organizăm această tabără.”, a afirmat  Grigore Corciovă, primarul comunei Schitu Duca.

„Proiectul tabăra din pridvorul satului Schitu Duca, inițiat de Arhiepiscopia Iașilor cu sprijinul comunității locale în anul 2021, reprezintă o ocazie deosebită pentru elevii Școlii Gimnaziale Poieni să ia parte la activitățile extrașcolare realizate de persoane din afara învățământului clasic, având drept scop nu doar distracția, cât și educația prin activități nonformale, practice și de folos copiilor. Faptul că tinerii comunei noastre au prilejul de a se întoarce la școală în timpul vacanței de vară pentru a lua parte la diverse activități educative și distractive arată că școala, biserica și autoritățile locale pot colabora cu succes și oferi clipe de neuitat participanților. Realizarea de activități ce implică antrenarea viitorului adult pe plan intelectual, spiritual și recreativ duc la succes! Școala Gimnazială Poieni mulțumește tuturor celor care fac eforturi pentru a aduce elevilor noștri oportunitatea de a participa la activități formative și recreative în devenirea lor ca adulți responsabili și împliniți din toate punctele de vedere: profesional, familial, emoțional. Mulțumim Parohiei Adormirea Maicii Domnului Schitu Duca, Primăriei și Consiliului Local din comuna Schitu Duca, voluntarilor și tuturor invitaților pentru tot interesul necondiționat acordat elevilor noștri!”, a transmis conducerea Școlii Gimnaziale Poieni, comuna Schitu Duca.

Tabăra din pridvorului satului organizată de părintele Dan Pădure de la parohia Schitu Duca a fost locul unde copiii au așteptat cu nerăbdare întâlnirea din acest an, unde și-au reîntâlnit vechii prieteni și au legat noi prietenii. Ei au participat la activități de creație, sport, dans, cultură generală, muzică și spiritualitate. Prin aceste activități educative nonformale se transmit mai bine valorile spirituale și moral-civice într-un cadru plăcut și relaxant. Toate activitățile au avut un scop comun: petrecerea timpului într-un mod util și plăcut.Tabăra nu ar fi posibilă fără implicarea voluntarilor tineri, plini de energie și cu multe calități. Copiii au experimentat înțelegerea, respectul și prietenia. Unul dintre cele mai așteptate momente a fost focul de tabără, prilej de bucurie și veselie.”, a spus Ilona Ciubotariu, învățător.

Citește despre: