Tabără duhovnicească „Părintele Teofil Părăian“ la Mănăstirea Oaşa

Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei

Tabără duhovnicească „Părintele Teofil Părăian“ la Mănăstirea Oaşa

Asociaţia Studenţilor Creştini Ortodocşi Români, filialele Oradea şi Timişoara, organizează a XVII-a ediţie a Taberei naţionale studenţeşti "Părintele Teofil Părăian" în perioada 19-28 iulie, la Mănăstirea Oaşa, judeţul Alba, şi 20-27 septembrie la metocul mănăstirii din localitatea Găbud, judeţul Alba.

Ediţia de anul acesta se va bucura de prezenţa Înalt Preasfinţitului Irineu Bistriţeanul, Arhiepiscopul Alba Iuliei.

Timp de 15 ani, evenimentul l-a avut ca şi conferenţiar pe părintele Teofil, iar de doi ani încoace tradiţia conferinţelor a fost dusă mai departe de preoţii de la Mănăstirea Oaşa, ucenici ai părintelui Părăian. Este cea mai longevivă tabără duhovnicească adresată studenţilor.

Cele două etape ale taberei, 19-28 iulie şi 20-27 septembrie, vor culmina, ca în fiecare an, cu sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, Doctorul fără de Arginţi (27 iulie), care este şi unul dintre ocrotitorii mănăstirii, şi sărbătoarea Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan (26 septembrie).

Tabăra duhovnicească "Pr. Teofil Părăian" îşi propune să ofere studenţilor prilejul potrivit pentru a afla răspuns la unele dintre întrebările şi nedumeririle lor, aducând în faţa lor modele de viaţă, şansa de a se cunoaşte mai bine, de a deveni mai buni şi mai puternici, de a lega prietenii îndelungate, autentice şi să descopere bucuria şi ajutorul rugăciunii. Mediul călugăresc e perfect pentru înmulţirea rugăciunii, fiindcă ţi-L aduce mereu în faţă pe Dumnezeu. "Când îţi aduci aminte de Dumnezeu, înmulţeşte rugăciunea, ca atunci când Îl vei uita, Domnul să-şi aducă aminte de tine", ne povăţuieşte Sf. Marcu Ascetul.

În cadrul taberei, studenţii vor participa la slujbele mănăstirii, la conferinţe şi documentare religioase şi culturale, discuţii cu tinerii şi drumeţii pe munte (Parâng şi Retezat). Tinerii vor primi costume populare cu ocazia sărbătorii Sfântului Ilie şi a hramului mănăstirii, iar nu în ultimul rând, vor putea lua parte la treburile zilnice din mănăstire.

De asemenea, vor avea loc repetiţii de muzică pentru sărbătoarea hramului, tinerii putând învăţa, cu această ocazie, cântece bisericeşti din slujba Sfântului Mare Mucenic Pantelimon şi a Sfântului Apostol şi Evanghelist Ioan, alături de cântece patriotice şi tradiţionale româneşti.

Tabăra dispune de 200 de locuri, câte 100 pentru fiecare etapă, termenele-limită pentru înscrieri fiind 5 iulie pentru prima etapă, respectiv 5 septembrie pentru a doua.

Mănăstirea Oaşa e plasată în vechii munţi dacici din grupa Şureanu, la o altitudine de 1.350 m. Este, probabil, cea mai izolată mănăstire din ţară, aflată la 40 km de cea mai apropiată localitate. De pe vârfurile montane ce străjuiesc mănăstirea poţi vedea deschizându­ţi­se în faţă una din cele mai frumoase panorame din România: munţi de jur împrejur, cât vezi cu ochii. În apropierea mănăstirii se întinde lacul de acumulare Oaşa, de numele căruia se leagă numele lui Mihail Sadoveanu.

sursa: ziarullumina.ro