Tabără la malul mării, vis împlinit pentru 180 de copii

20 Iulie 2018 17:58 Arhiepiscopia Iaşilor

Pentru câteva zile, alături de copiii beneficiari ai taberei de vară de la Eforie Sud, organizată de Asociaţia „Glasul Vieţii” din Iaşi, am trăit sentimentul de libertate și de fericire neîngrădită, pe care doar vacanța de vară ți le poate insufla. Modul lor discret de a trăi, în ritmul domol al verii, a fost o lecție.

Devenită deja o tradiție, tabăra de vară organizată de preotul Dan Damaschin, prin intermediul Asociaţiei „Glasul Vieţii” din Iaşi, s-a desfășurat anul acesta la Eforie Sud, în perioada 12-18 iulie 2018. În seara zilei de miercuri, 12 iulie, un grup de voluntari, călăuziți de preotul Dan Damaschin, au urcat 180 de tineri în trei autocare. Au încarcat un maldăr de bagaje și au pornit spre malul Mării Neagre. Odată ajunși în tabără, ușor timorați de emoția primei întâlniri cu marea, și-au făcut cu repeziciune noi prieteni și au pornit în explorarea noii aventuri. Timp de o săptămână, copiii au avut activități educative, dar cel mai mult s-au bucurat de apă, nisip și soare. Ziua începea la ora 6:30 cu rugaciunea de dimineață, şi continua cu înviorarea și cu micul dejun. Până aproape de prânz, profitam de soare și de plajă, copiii bălăcindu-se sau construind castele de nisip. Masa de prânz era urmată de o bine-meritată odihnă, urmând ca în fiecare seară să desfașurăm programe diferite, menite să antreneze copiii atât în concursuri educative, pe teme biblice sau de cultură generală, cât și la distracție. Serile au devenit un loc pentru fiecare plăcere a copiilor. Teatrul a fost combinat cu muzică și istorie, iar pictura a fost combinată cu matematica și natura. Nu au lipsit jocurile pentru dezvoltarea personalității și a încrederii în omul de lângă. Chiar și ploaia a fost pentru noi un motiv de bucurie. Am dansat în bulbucii stropilor de ploaie, ne-am stropit cu apă şi am colindat plajele desculț căutând scoici.

Sentiment de libertate și de fericire neîngrădită

Programul a mai cuprins un mini-campionat de fotbal, dar şi „Seara valorilor”, unde talentul micuților la dans, muzică și desen le-a adus câte un premiu. Înainte de culcare, făceam rugăciunea de seară, ne așezam în paturi și adormeam povestind întâmplări năstrușnice. Sâmbătă, 14 iulie, am luat parte la Festivalul Aviației, desfășurat la Tuzla. Cu toţii au urmărit cu mare curiozitate și uimire acrobațiile avioanelor în zbor. Duminică dimineață, am luat parte cu bucurie la Sfânta Liturghie în Biserica „Schimbarea la Faţă” din Eforie Sud, unde copiii au fost spovediți și împărtășiți. Pentru câteva zile, alături de copiii din tabăra, am trăit sentimentul de libertate și de fericire neîngrădită, pe care doar vacanța de vară ți le poate insufla. Modul lor discret de a trăi, în ritmul domol al verii, a fost pentru mine o lecție. Am găsit la ei respectul. Dădeau „Bună ziua” fiecărui om întâlnit la plimbarea pe faleză pentru că "așa se face la noi în sat, doamna". Şi-au manifestat grija pentru cei dragi ("Doamna oare băietul doarme?") şi spiritul de echipă ("Doamna v-am păstrat un loc la masă!"). Mi-aș dori ca sufletul lor sa nu se usuce sub privirile celor prea grăbiți și prea ocupați în mijlocul cărora, ne ducem, mai toți zilele. Miercuri 18 iulie, am ajuns cu bine acasă, încărcați cu bagaje pline de amintiri frumoase şi cu prietenii legate poate pentru mai mult de o vară. Astfel, o mână de voluntari, coordonați de preotul Dan Damaschin, au reușit și anul acesta să îndeplinească visul de a vedea marea pentru 180 de tineri. (Mihaela Ajităriţi)

Ultimele din categorie