Televizoarele „Smart” îi pot spiona pe proprietarii lor

Social

Televizoarele „Smart” îi pot spiona pe proprietarii lor

Pare un fapt desprins dintr-un film de ficțiune, dar este adevărat: în timp ce dumneavoastră vă uitați la televizor, există posibilitatea ca acesta să fie și el cu „ochii” pe dumneavoastră. Însă doar dacă aveți un Smart Tv, cel puțin așa au descoperit până acum experții în domeniu.

Compania de securitate tehnologică ReVuln cu sediul în Malta a descoperit un defect într-un Smart TV marca Samsung care le poate da hackerilor șansa de a accesa webcam-ul și în microfoanele din televizor, permițându-le să privească tot ceea ce face telespectatorul în acel moment. Compania a realizat și un videoclip care demonstrează modul în care o echipă de cercetători a reușit să pătrundă în interiorul unui Smart TV, accessându-i setările, widget-urile, listele de canale, istoricul de vizualizare, dispozitivele USB și configurațiile pentru telecomandă. Defectul le permite hackerilor să obțină accesul la toate datele personale stocate în televizor. „Putem instala acest software rău intenționat pentru a obține accesul complet și pentru a cotrobăi în televizorul tău”, se spunea in filmul menționat.

Supravegherea prin intermediul unui Smart Tv nu are loc la întâmplare

Televizoarele Smart  prezintă componente similare cu cele ale computerelor, dar nu au sisteme de protecție sau antivirus. Ele pot fi folosite pentru a naviga pe internet, a utiliza rețelele sociale, a efectua apeluri video, pentru a cumpăra filme, plus multe alte funcții care sunt menite să transforme Smart Tv-ul într-un partener în viaţa de zi cu zi, care ajută şi anticipează nevoile utilizatorului, atât prin conţinutul personalizat, cât şi prin modalităţile de interacţiune.

Hackerii pot utiliza webcam-ul și microfoanele încorporate în televizor pentru a vedea și a auzi tot ceea ce se află în fața sa (dumneavoastră, de exemplu). Se pare că acest defect nu este inerent doar unui singur model, ci este prezent în toate cele 11 televizoare Samsung din ultima generație a companiei.

Există cel puțin o veste bună, totuși. Pentru a „pătrunde” în interiorul televizorului smart al dumneavoastră, hackerii trebuie mai întâi să ajungă la rețeaua la care acesta este conectat și nu pot acest lucru dacă nu știu adresa de IP a dispozitivului. Ca atare, încălcarea intimității ar putea apărea, cel mai probabil, ca un atac îndreptat împotriva unei anumite persoane, nu ceva care ar avea loc la întâmplare, aleatoriu, haotic, în masă.

Recuperarea de informații personale, un obiectiv al hackerilor

Co-fondatorul companiei ReVuln, Luigi Auriemma a declarat pentru NBC că hackerii ar putea ținti anumite persoane sau companii în ale căror afaceri au ei un interes sau pot fi plătiți pentru acest lucru de cei interesați. „În opinia noastră, este mult mai interesant și realist să ne gândim la atacurile împotriva țintelor specifice prin intermediul computerelor deschise, cu o rețea Wi-Fi compromisă sau computerelor dintr-o rețea care funcționează defectuos, mai degrabă decât exploatarea în masă prin intermediul internetului. Efectele acestei vulnerabilități a Smart Tv-urilor sunt recuperarea de informații personale și posibilitatea monitorizării - mijloace perfecte pentru atacurile direcționate, de la o anumită persoană cu un televizor la domiciliu la o companie care are televizoare în birourile sale”, afirma Auriemma.

Experții menționează faptul că, pentru a putea accesa un Smart TV, hackerii trebuie să fie conectați la o rețea locală. Așadar e foarte important ca parolele Wi-Fi să fie păstrate în siguranță. De asemenea, orice persoană care are informații financiare importante sau păstrează date valoroase pe dispozitivele conectate la Smart Tv ar trebui să fie deosebit de atentă și să șteargă datele cu caracter personal din televizor. Experții le mai recomandă telespectatorilor să fie atenți și la ceea ce spun sau fac în prezența televizorului. Cele mai vizate modele cu această vulnerabilitate sunt plasmele din seria 8000 și seriile 7500, 8000 sau 9000 LED LCD.

Recomandări utile pentru cei care dețin un Smart Tv

Dacă tocmai v-ați cumpărat un Smart Tv, nu vă panicați. Asigurați-vă, în schimb, că setările și instalarea au fost făcute în mod corespunzător, urmând pașii de mai jos recomandați de Travis Carelock, expert și cercetător în securitate tehnologică:

-          „Asigurați-vă că rețeaua wireless a routerului este securizată cu criptarea WPA (nu WEP, care poate fi spartă);

-          Obișnuiți-vă să țineți evidența dispozitivelor care au acces la rețeaua dumneavoastră;

-          Actualizarea este importantă; așa cum vă actualizați computerul de acasă și browser-ul web pentru a preveni breșele de securitate, trebuie să vă actualizați și software-ul televizorul, și alte electronice conectate.

-          Atunci când nu este în uz, aplicați niște bandă adezivă mată peste lentila webcam-ului.Un strat fizic de apărare este întotdeauna cea mai bună apărare”

„Televizoarele sunt doar începutul”

L. Auriemma de la compania de securitate tehnologică ReVuln mai precizează că în viitorul apropiat, echipa de cercetători din care face parte vor investi mai mult timp și efort pentru securizarea dispozitivelor de acasă, testând produsele mai multor furnizori, pentru a descoperi alte noi tipuri de atacuri și căi de utilizare a unei astfel de vulnerabilități. „Televizoarele sunt doar începutul. Am ales Samsung deoarece este actualul lider pe piață în acest sector”, a declarat acesta.

Samsung a dat o declarație care abordează această problemă în ansamblu, dar nu pomenește nimic despre televizoarele Smart produse în 2012, cu camere web integrate. Iată declarația oficială:

„Noi am descoperit că doar în circumstanțe extrem de neobișnuite apare o problemă de conectivitate între Samsung Smart Tv produs în 2011 și alte dispozitive conectate. Ne asigurăm clienții că televizoarele noastre inteligente pot fi utilizate în siguranță. În ianuarie 2013 vom lansa și un software programat anterior pentru a consolida și mai mult securitatea Smart TV-ului. Le recomandăm clienților noștri să întrebuințeze doar rețele Wi-Fi criptate atunci când se folosesc dispozitive conectat”.

În zona destinată comentariilor pe site-ul NBC News, o cititoare scrie: „Informația înseamnă putere și nu doresc ca nimeni să dețină informații despre mine fără consensul meu. Unele dintre aceste tehnologii sunt într-adevăr ridicole și nu servesc nici unui scop bun. E vorba de invadarea vieții private.

Un alt cititor se întreabă: „Dacă televizorul meu e atât de deștept, de ce îmi arată tot mai multe anunțuri publicitare?”

Iar altul propune o soluție: „Se poate folosi o mică bucată de bandă adezivă, lipită pe lentila web-cam-ului. La laptop-ul personal mi-am pus o astfel de bandă atât pe webcam, cât și pe microfon. O scot doar atunci când am nevoie să folosesc aceste funcții. Oare nu oamenii sunt cu adevărat cei care ar trebui să aibă grijă de ei înșiși și să-și ia măsurile de precauție cu privire la viața lor privată?”, scrie acesta.

Un om cu o conștiință curată nu se teme de un Smart Tv

În România, Smart Tv a fost lansat la finalul lunii aprilie 2012 și, potrivit declarației unui reprezentant al companiei din țara noastră, „în ultimii ani, consumatorii români au arătat un interes crescut pentru tehnlogiile inteligente şi pentru gadgeturile care le fac viaţa mai uşoară şi mai distractivă".

Se spune că în tehnologie, viitorul este o rețea deschisă. Ar trebui oare să ștergem cuvântul „intimitate”din dicționar? Nici vorbă.

Pentru un creștin-ortodox care deține un Smart Tv, existând posibilitatea ca prin acesta să fie supravegheat, de ce anume credeți că ar trebui el să se îngrijească mai mult: de faptul că alți oameni (fie ei hackeri, rivali în afaceri etc.) se pot folosi de neatenția lui în comportament pentru a încerca să-l compromită, să-i aducă câteva necazuri la serviciu sau în familie, (de altfel îngăduite de Dumnezeu pentru înțelepțirea lui) sau de faptul că ar trebui să lucreze cu el însuși mai mult, pentru a nu mai avea de ce să se ascundă sau să se teamă, știind că  Dumnezeu, Care fără webcam și microfon, le vede pe toate și cunoaște inimile, îi va da liniște pe măsura efortului său?

Consider că un om cu o conștiință curată nu se teme de un televizor, fie el şi Smart.

(Surse de documentare: www.naturalnews.com, www.theregister.co.uk, www.nbcnews.com,  rt.com)