Tineri studenți de la Facultatea de Teologie din Iași, în vizită la Viena
Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, în cadrul activităților de tutoriat desfășurate cu studenții teologi ai Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași și la invitația părintelui Cristian Popa de la Parohia ortodoxă „Înălțarea Domnului” din Mödling, Viena, un grup de 29 de studenți, de la secțiile Pastorală, Asistență Socială și Artă Sacră, însoțiți de protos. asist. dr. Hrisostom Ciuciu și pr. asist. dr. Gabriel Piștea s-au bucurat de o vizită culturală și duhovnicească în capitala Austriei, Viena, în perioada 24-27 mai.
În prima zi a excursiei am poposit la Parohia „La Sfânta Înviere“ şi „Sf. Apostol Andrei“, a părintelui Nicolae Dura și a părintelui Mircea Morar, unde tinerii parohiei vieneze ne-au primit cu căldură și ne-au introdus în tainele locașului de cult, explicându-ne arhitectura și programul iconografic al Bisericii românești din inima Vienei.
A doua zi a pelerinajului a continuat cu vizitarea atelierului de icoane a părintelui iconar Răzvan Gască de la Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași”, unde părintele ne-a vorbit despre modul în care ar trebui să fie realizată o icoană și despre pregătirea duhovnicească pe care un pictor de icoane ar trebui să și-o însușească. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât printre tinerii din grup au fost și studenți ai secției de Artă Sacră. Ziua a continuat cu vizita la sediul Mitropoliei Bisericii Ortodoxe a Greciei din Viena, unde am fost primiți de Înaltpreasfințitul Părinte Arsenie, Mitropolitul grec al Austriei, care ne-a oferit un cuvânt duhovnicesc despre rolul tinerilor creștini în Biserică și societate. La finalul întâlnirii, tinerii teologi ieșeni au cântat imnul de biruință „Hristos a înviat!” în limbile română și greacă.
Îmbinând partea duhovnicească cu cea culturală, în a doua partea a celei de-a doua zile ne-am bucurat de o plimbare somptuoasă prin camerele regale ale Palatului Schönbrunn, reședința imperială a împăratului Franz Joseph. Seara a fost încununată de relaxanta drumeție prin centrul Vienei și intrarea în impresionanta Catedrală Sfântul Ștefan, unde ne-am închinat la icoana Maicii Domnului asemănătoare cu cea de la Mănăstirea Nicula.
În a treia zi, de ziua Învierii ne-am unit și mai mult cugetele, intrând în vremea Sfintei Liturghii, această întâlnire a inimilor fiind și cheia pelerinajului nostru. Astfel, am slujit Sfânta Liturghie în proximitatea Parohiei ortodoxe „Înălțarea Domnului” din Mödling, la Biserica St. Othmar, unde Principesa Ileana a României (Maica Alexandra) și-a botezat primii doi copii, împreună cu gazda noastră părintele Cristian Popa, cei doi tutori îndrumători ai grupului și părintele student Ovidiu Ungureanu. Răspunsurile la strană au fost oferit de tinerii teologi ieșeni, în frunte cu psaltul Eusebiu Stratulat, student în anul al 3-lea. Momentul a fost înălțător atât pentru oaspeții de la Iași, cât și pentru credincioșii parohiei părintelui Cristian, care s-au îngrijit de buna ședere a noastră.
Ziua a continuat cu vizita de la Parohia „Sfântul Antonie cel Mare” şi „Sfântul Ierarh Andrei Şaguna”, a părintelui prof. Ioan Moga de la Universitatea din Viena, care ne-a vorbit cu măiestria-i caracteristică despre problemele și soluțiile provocărilor actuale cu care se confruntă Biserica Ortodoxă din diaspora. Timpul petrecut în curtea parohiei cu tinerii români ne-a odihnit și ne-a umplut de bucurie și entuziasm. După-amiază, ne-am delectat cu o vizită culturală la Muzeul Belvedere din Viena, unde, printre altele, am admirat celebrul tablou „Sărutul” al lui Gustav Klimt. Spre seară ne-am bucurat de întâlnirea cu primul loc de rugăciune românesc din Viena, Capela „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava“ și Centrul religios-cultural „Dumitru Stăniloae”, înființată încă din anul 1906, unde părintele Marian Tosu ne-a primit cu multă căldură.
Înainte de a părăsi pământul austriac, în ultima zi am vizitat Universitatea din Viena, unde pr. prof. Ioan Moga ne-a introdus în tainele învățământului universitar academic din Viena. Am rămas impresionați de istoria bogată a acestei instituții, de oamenii valoroși care s-au format aici și de profesionalismul și libertatea cu care se studiază în acest loc. Luându-o drept etalon al învățământului universitar, ne-am dori să așezăm această experiență și în mediul de acasă spre o mai performantă dezvoltare.
Această excursie s-a dorit a fi un timp de întâlnire, de cunoaștere și de închegare a relațiilor de prietenie dintre studenții teologi. Mulțumim părintelui Cristian Popa și familiei sfinției sale, atât de acasă, cât și de la parohie, pentru primirea firească și pentru grija prietenească cu care ne-a înconjurat. Suntem profund recunoscători pentru timpul plin de sens pe care l-am petrecut în capitala Austriei și rugăm pe Bunul Dumnezeu să ocrotească frumoasele comunități de români care se adună în jurul Bisericii ortodoxe românești. Cuvintele izvorâte din inimă ale studentului Radu Bejan redau foarte bine experiența trăită: „Din această excursie am simțit puterea ortodoxiei, care nu are limite, dar și iubirea preoților pentru credincioșii din Austria, și am rămas surprins de numărul mare de români care au participat și s-au împărtășit la Sfânta Liturghie”.