Tinerii ortodocși din Canada s-au întâlnit la Congresul ROYA 2021

Vineri, 19 noiembrie, tinerii ortodocși români din Canada s-au întâlnit la Congresul anual ROYA (Tineretul Ortodox Român din America). Anul acesta, din cauza dificultăților privind trecerea graniței SUA - Canada, evenimentul s-a desfășurat în ​​Canada la Centrul Creștin „Valea Maicii Domnului”, Mono și în Michigan, la Mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului”.

Cei 23 de membri ROYA s-au bucurat de prezența Preasfințitul Părinte Episcop Ioan Casian, a Părintelui Policarp și a Maicii Ana. Tinerii au petrecut două zile pline de liniște duhovnicească și bucurie, în care au aprofundat înțelegerea Ortodoxiei, au participat la slujbe și s-au împrietenit.

Prima parte a congresului a avut loc sâmbătă dimineață pe zoom cu participarea IPS Mitropolit Nicolae, PS Episcop Ioan Casian, Pr. Protosinghel Hrisostom Ciuciu de la Mănăstirea Putna și membrilor ROYA SUA. S-au prezentat rapoartele anuale din parohii și s-a discutat despre problemele cu care se confruntă tinerii noștri astăzi, dificultățile întâmpinate ca organizație și strategiile de creștere și întărire a prezenței noastre în parohii.

După prânz, tinerii din cele două țări s-au întâlnit din nou pentru a doua parte a congresului, pentru a-l asculta pe Pr. Protosinghel Hrisostom vorbind despre identitatea noastră. Membrii noștri au găsit clarificări și sfaturi înțelepte cu privire la această temă cu care ne-am confruntat cu toții ca imigranți români și ca creștini ortodocși care trăiesc într-o societate seculară. Pr. Hrisostom ne-a îndemnat să rămânem credincioși credințe ortodoxe pe care am moștenit-o de la strămoșii noștri și să dăm mărturie despre Hristos oriunde ne-am găsi. După o pauză și câtva timp liber petrecut în aer liber, cea de-a treia și ultima întâlnire a congresului a oferit participanților posibilitatea de a adresa întrebări celor doi ierarhi și Pr. Hrisostom legate de subiectele discutate anterior și pentru a încerca a construi o viziune mai clară pentru viitorul ROYA.

Sâmbătă seara, după o zi lungă de conferințe și discuții, tinerii au asistat la slujba Vecerniei la Sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, la Mănăstirea Ortodoxă Română Sfânta Cruce și Sfântul Efrem cel Nou, iar apoi s-au întors la centru unde au încheiat ziua colindând în jurul focului de tabără. Duminică dimineața, membrii noștri au dat răspunsurile la Sfânta Liturghie arhierească săvârșită de PS Episcop Ioan Casian, care a susținut o minunată și profundă predică pe tema sărbătorii Intrării Maicii Domnului în Biserică și chemarea sa simbolică către tineret. Împreună cu ierarhul român al Canadei a slujit și Pr. Ionuț Emanuel Țencaliuc.

„Toți membrii comitetul ROYA dorim să ne exprimăm recunoștința pentru timpul prețios pe care IPS Mitropolit Nicolae, PS Episcop Ioan Casian și Părintele Hrisostom au ales să-l petreacă alături de noi și pentru sfaturile duhovnicești date. De asemenea, dorim să mulțumim personal doamnei Carmen Ognean pentru sprijinul și sfaturile neprețuite în planificarea acestei scurte întruniri, precum și Pr. Dragoș Giulea, Pr. Viorel Țencaliuc, Pr. Emanuel Țencaliuc, Pr. Policarp, și Maicii Ana pentru prezență.” (Ștefan Geleriu)

Ultimele din categorie