Tradiția continuă! Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” și ai săi olimpici

Educaţie

Tradiția continuă! Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” și ai săi olimpici

Tradiția continuă! Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a confirmat o dată în plus, prin rezultatele obținute la diferitele olimpiade școlare, că nu doar trecutul îi este strălucit, ci și prezentul se înfăţişează sub auspiciile aceleiași aure a unei instituții de învățământ teologic cu o traiectorie dinamică, urmărind să pună în complementaritate cele două categorii de valori – religioasă şi laică – în perspectiva culturalizării și spiritualizării elevilor săi.

Odată cu încheierea olimpiadelor naționale, seminarul nemțean se află la ceas de bilanț, deoarece și în acest an școlar elevii săi, îndrumați de cadrele didactice, şi-au înscris în palmares performanţe remarcabile.

Chiar la începutul anului școlar 2018-2019, în perioada 5-8 septembrie 2018, la Palatul Parlamentului din Bucureşti a avut loc cea de-a III-a ediţie a Olimpiadei Internaţionale a Elenismului. Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale, în parteneriat cu Uniunea Elenă din România şi s-a desfăşurat sub înaltul patronaj al Parlamentului Greciei şi al Parlamentului României. La această prestigioasă competiție, Seminarul Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a fost reprezentat cu mult succes de către elevul Andrei Lămășanu din clasa a XII-a, secția Teologie Ortodoxă, un pasionat cercetător al culturii și istoriei însoritei Elade. Dacă anul trecut, la Olimpiada Națională a Elenismului, a obținut un meritoriu loc II, la prestigioasa competiție internațională de la București a obținut Premiul al III-lea.

În perioada 16-19 aprilie 2019, la București s-a desfășurat Olimpiada Națională de Arte Vizuale, Arhitectură şi Istoria Artei. Elevii de la specializarea Teologie – Patrimoniu cultural, pregătiți de profesorul Dan Ţârdea, au impresionat comisia de evaluare prin calitatea lucrărilor realizate la secţiunea Conservare – restaurare bunuri culturale, Patrimoniu cultural – pictură de icoane, câştigând, în urma punctajului final, Premiul I, prin elevii Vasile Prundeanu, din clasa a XII-a, și Vasilică Ciprian Eșanu, din clasa a XI-a.

La Olimpiada Națională de Limbi Clasice care a avut loc în municipiul Botoșani, între 20-22 aprilie, la secțiunea Limba greacă au participat elevii Dimitrie Dalidis, Modest Chihaia, Cristian Carp și Eugen Mihalache, toți de la secția Teologie Ortodoxă, îndrumați de diacon profesor Ilarion Argatu. După ce la etapa județeană cei patru s-au clasat pe locuri fruntașe, la faza națională elevului Dimitrie Dalidis i s-a acordat Premiul al II-lea, iar lui Eugen Mihalache, Premiul Special al juriului. Amintim aici și de prezenţa performerului seminarist nemțean Dimitrie Dalidis la Olimpiada Internațională de Limbă Greacă Veche „Certamen Viterbiense della Tuscia”, desfăşurată în perioada 1-8 aprilie 2019 în orașul istoric Viterbo, din apropiere de Roma, unde se află și vestita „Università degla studi della Tuscia”. Această participare s-a datorat câștigării locului I în cadrul Olimpiadei Naționale de Limbi Clasice, organizată la Arad cu un an înainte. La prestigioasa competiție internațională, elevul Dimitrie Dalidis s-a clasat pe un meritoriu loc 12 din cei peste 40 de participanți din toată lumea.

În perioada 8-12 mai a anului curent, la Caransebeş s-a desfășurat Olimpiada Naţională de Religie pentru Seminarii şi Licee Teologice Ortodoxe. Competiția organizată de Ministerul Educaţiei Naționale și Cercetării Științifice și Inspectoratul Şcolar Județean Caraș-Severin, cu sprijinul Episcopiei Caransebeșului și al Consiliului Județean Caraș-Severin, a adunat peste 100 de elevi din toate seminariile și liceele teologice ortodoxe din România.

Seminarul „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamț a fost reprezentat de patru elevi, toți obținând rezultate deosebite, după cum urmează: Maria Bistriceanu, din clasa a X-a – Patrimoniu cultural, mențiune la disciplina Studiul Noului Testament, avându-l ca îndrumător pe părintele director Viorel Laiu; elevul Paul Avramiuc, din clasa a IX-a, secția Teologie Ortodoxă, îndrumat de profesorul Mirel Gălușcă, mențiune la Studiul Vechiului Testament; elevul Ioan Covasan, îndrumat de părintele profesor Vasile Păvăleanu, premiul special la Teologie Dogmatică, și eleva Valeria Sochircă, din clasa a XI-a, secția Patrimoniu cultural, îndrumată de arhim. prof. Mihail Daniliuc, premiul special al juriului pentru disciplina Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

Părintele profesor Viorel Laiu, directorul cunoscutei școli teologice nemțene, entuziasmat de recentele performanțe școlare, a declarat: „Am trăit clipe minunate la festivitatea de premiere a olimpicilor naționali de la Seminariile și Liceele Teologice Ortodoxe din România organizată la Caransebeș, județul Caraș-Severin. Toți elevii participanți ai seminarului nostru s-au întors acasă cu câte un premiu sau o distincție, care evidențiază strădania, abnegația și dragostea lor pentru Teologie. Cine se instruiește în acest domeniu se educă în vederea autodevenirii, dezvoltă dorința și responsabilitatea îmbunătățirii de sine moralicește și chiar din punct de vedere civic și fizic. Instruirea într-o școală teologică reprezintă o modalitate de responsabilizare a eului în legătură cu opțiunile ulterioare. Cine asimilează și sporește în învățătura ortodoxă are, în genere, un debut existențial rentabil în ceea ce privește perfecționarea, creșterea și devenirea nu doar a unui candidat la Veșnicia Raiului, ci și a unui membru de vază al societății românești. Îi felicităm pe toți, dimpreună cu profesorii ce i-au călăuzit și pregătit în vederea participării la competițiile școlare de elită. Adresăm călduroase felicitări și părinților lor, care, iată, acum se bucură împreună cu noi de rezultatele meritorii ale copiilor lor”.

Citește despre: