A treia zi de Paști, în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu

Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei

A treia zi de Paști, în Parohia „Sfântul Gheorghe” din Nehoiu

În a treia zi de Paști, marți, 3 mai 2016, credincioșii din orașul Nehoiu, județul Buzău, au avut posibilitatea să participe la Sfânta Liturghie oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din localitate. Ierarhul a slujit alături de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre importanța celor trei zile ale Sfintelor Paști, „în care se face amintire despre arătările Mântuitorului Iisus Hristos Cel Înviat către femeile mironosițe, către Sfinții Săi ucenici și Apostoli și chiar către mai multe persoane, întrucât, potrivit mărturiei Sfântului Apostol Pavel, la un moment dat, Iisus S-a arătat, cu trupul Său transfigurat, și la cinci sute de frați, deodată (cf. I Corinteni 15, 6)”.

Toți aceștia, deși nu L-au văzut pe Hristos înviind - Învierea, ca atare, petrecându-se în taina mormântului – au devenit martori ai Învierii Sale, întrucât, în timpul celor patruzeci de zile cât a mai zăbovit Iisus pe pământ, după Învierea Sa din morți, ucenicii s-au convins că Învățătorul lor a fost, deodată, Dumnezeu adevărat și Om adevărat. Și-a asumat moartea pe cruce, fiind îngropat ca toți oamenii, dar a înviat din morți ca un Dumnezeu atotputernic, demonstrându-le, ulterior, că El era aceeași Persoană pe Care o urmaseră timp de trei ani și jumătate, când le-a propovăduit oamenilor Evanghelia Împărăției. S-au convins, așadar, că Domnul Iisus Cel Înviat era Același Om și, totuși, diferit, deoarece trupul Său transfigurat sau pnevmatizat putea trece prin ușile încuiate, nemaifiind condiționat de timp și spațiu. Aceasta i-a determinat pe ucenici să înțeleagă în ce va consta învierea morților, în Ziua cea de Apoi, în perspectiva moștenirii Împărăției cerurilor”, a mai ad[ugat Ierarhul.

Cunoscută drept catedrala oraşului Nehoiu, biserica Sfântul Gheorghe este un locaş de cult de dimensiuni impresionante, construit după Revoluție, prin jertfa dreptcredincioșilor creștini din localitate, păstoriți de fostul protoiereu de Pătârlagele, părintele Gheorghe Furtună.

Sursa: arhiepiscopiabzvn.ro

Citește despre: