„Treimea de arhierei”, cinstită la Facultatea de Teologie din Iași prin Liturghie arhierească
Sfinţii Trei Ierarhi - Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur - ocrotitorii învăţământului teologic, au fost cinstiți astăzi și de profesorii și studenții Facultății de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași. Sfânta Liturghie dedicată hramului instituției teologice a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan, în Catedrala mitropolitană. Un număr limitat de studenți, cadre didactice și credincioși a fost prezent la slujba arhierească, respectându-se măsurile de distanțare sanitară.
O parte dintre studenţii teologi ieşeni au participat astăzi la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala mitropolitană de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, cu prilejul sărbătoririi hramului instituțiilor teologice - Sfinții Trei Ierarhi. Alături de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a slujit un sobor de preoţi şi diaconi, format din profesorii Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”. Din partea Universității „Alexandru Ioan Cuza” a fost prezent conf. univ. dr. Constantin-Iulian Damian, prorector pentru programe de licență și activități de formare a personalului didactic din învățământul preuniversitar.
Conform tradiției ultimilor ani, un student din anul IV de la secția Teologie Pastorală din cadrul Facultății de Teologie, Șerban Manolea, a rostit cuvântul de învățătură despre Sfinții Trei Ierarhi. În cadrul slujbei, diaconul Marian Corolea a fost hirotonit întru preot de Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, pe seama Parohiei Grivița din județul Botoșani.
La final, IPS Părinte Teofan a adresat câteva cuvinte celor prezenți. Ierarhul a evidențiat faptul că Sfinții Vasile cel Mare, Grigorie Teologul şi Ioan Gură de Aur au reușit să reunească ceea ce, aparent, era „Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a îmbina, pe de o parte, fidelitatea până la capăt față de credința ortodoxă, iar, pe de altă parte, puterea de a-i vedea pe toți oamenii lumii ca fiind chipul lui Dumnezeu, întru nădejdea că toți se vor îndrepta spre dreapta credință. Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a așeza împreună autoritatea și smerenia, mărturisind în scrierile lor că cea din urmă, adică smerenia, este izvorul celei dintâi, izvorul autorității. Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a așeza împreună cunoașterea și dragostea, subliniind cu tărie adevărul că nu poate exista cunoaștere adevărată lipsită de dragoste. Sfinții Trei Ierarhi au avut capacitatea de a viețui, deopotrivă, în timp și în veșnicie, de a viețui pe pământ, dar a se afla, ca pregustare, deja în Împărăția Cerurilor”.
De asemenea, părintele prof. univ. dr. Ion Vicovan, decanul facultăţii de teologie ieşene, a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru prezență, tinerilor teologi și credincioșilor prezenți, punctând câteva elemente comune prin care Sfinții Trei Ierarhi au ajuns să ocupe un loc aparte între sfinții Bisericii: „Dăm slavă lui Dumnezeu, Cel în Treime lăudat; Îi mulțumim pentru această zi de sfântă sărbătoare în care pomenim treimea de arhierei: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Astăzi, de pildă, ne-am rugat cu Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie pe care ei ne-au lăsat-o de aproape șaptesprezece veacuri. Ei - Sfinții Trei Ierarhi - au alcătuit rugăciuni de tot felul, inclusiv de seară, de pildă. Din cele șaptesprezece rugăciuni ale Sfintei Împărtășanii, nouă îi au drept autori. Au alcătuit cea dintâi Filocalie, ei au interpretat, poate cel mai frumos, Sfânta Scriptură, ei au avut o lucrare teologică, dogmatică, liturgică, canonică, de mare însemnătate până astăzi. Sfântul Ioan se ruga multe ore din noapte, iar Sfântul Vasile îndemna la rugăciune și mai cu seamă recomanda Psaltirea, pe care o numea «spital duhovnicesc», subliniind că psalmul este «cugetare îngerească, trăire cerească și mireasmă duhovnicească»”.
În sinaxarul Bisericii Ortodoxe Române, Sfinţii Trei Ierarhi au şi date individuale de pomenire: Sfântul Ierarh Vasile cel Mare pe 1 ianuarie, Sfântul Grigorie Teologul pe 25 ianuarie, iar Sfântul Ioan Gură de Aur pe 27 ianuarie şi 13 noiembrie. Pentru a recunoaşte importanţa operei celor trei mari ierarhi pentru teologia ortodoxă, la Congresul Facultăţilor de Teologie din Atena, din anul 1936, s-a hotărât ca ei să devină patronii spirituali ai instituţiilor de învăţământ teologic din întreaga lume.