Troiţă ridicată în memoria eroilor la Scobinţi, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

Arhiepiscopia Iaşilor

Troiţă ridicată în memoria eroilor la Scobinţi, sfințită de IPS Mitropolit Teofan

Duminică, 25 iunie 2017, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan a oficiat slujba de sfinţire a unei troiţe ridicate în comuna Scobinţi din Protopopiatul Hârlău, în memoria celor care au trecut la Domnul în luptele ce au avut loc în zonă în perioada 21-24 iunie 1616.

Localnicii din comuna Scobinţi au venit duminică în număr mare la slujba de sfinţire a troiţei eroilor, ridicată la Podul lui Contaş, la intrarea în comună. Slujba a fost oficiată de IPS Părinte Mitropolit Teofan, care a săvârşit cu această ocazie şi o slujbă de binecuvântare la izvorul cu apă potabilă de unde sute de oameni îşi fac rezerve pentru gospodărie. La finalul slujbei, ierarhul a rostit un scurt cuvânt referitor la semnificaţia ridicării unui astfel de monument dedicat celor care şi-au jertfit viaţa pentru ţară: „Locul acesta, cu sfânta cruce ştefaniană aşezată pe el, reprezintă o readucere aminte. Cei care, trecând pe această rută importantă, vor privi o clipă spre acest monument şi vor citi mărturiile scrise pe spatele crucii vor crea o punte peste veacuri şi gândul lor se va lega de o istorie frumoasă, şi în acelaşi timp frământată, a Moldovei. Dumnezeu să primească jertfa tuturor eroilor neamului care au făcut ca această parte de ţară şi toată patria, în general, să rămână creştin-ortodoxă. Credinţa pe care o avem nu se datorează nouă, ci celor care ne-au precedat, mulţi dintre ei făcând jerfte foarte mari pentru acest lucru“.

În semn de recunoştinţă, administraţia locală i-a dăruit Părintelui Mitropolit o distincţie şi monografia comunei, pusă într-o traistă tradiţională.

Crucea înaltă de câţiva metri a fost făcută după un proiect a doi meşteri populari din zona, Dumitru şi Gică Biţă. Potrivit paginilor de istorie, ultima bătălie medievală ce a avut loc pe acele meleaguri a fost în luna august a anului 1616. După câţiva ani de la acest moment, Hârlăul va deveni capitala Moldovei. Comitetul de iniţiativă pentru realizarea monumentului a fost format din jr. Gheorghe Hrişcu - primar, Veronica Chiriac, Trofin C. Constantin - viceprimar, Consiliul Local Scobinţi, arhim. Gavriil Alexa, stareţul Mănăstirii Sângeap-Basaraba, pr. dr. Dumitru Tincu, pr. Mihai Cozma, col. (rez) Dumitru Miron.

Citește despre: