Ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul, citită de IPS Mitropolit Teofan la Catedrala mitropolitană

19 Martie 2021 18:16 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

Joi după-amiază, la Catedrala mitropolitană din Iaşi, slujba Pavecerniţei Mari, în cadrul căreia a fost citită ultima parte din Canonul Sfântului Andrei Criteanul, a fost săvârșită de Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

Ieri, la Catedrala Mitropolitană din Iaşi, conform tipicului, a fost rostită ultima parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Pavecerniţei Mari. Slujba a fost săvârşită de către IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost oferite de psalţii catedralei. Ultima parte a Canonului alcătuit de Sfântul Andrei Criteanul se termină cu cântarea a noua, unde pocăinţa devine un izvor al bucuriei şi al nădejdii.

Slujba, ce a avut loc doar la lumina lumânărilor, s-a încheiat cu rugăciunea Sfântului Efrem Sirul, „Doamne şi stăpânul vieţii mele”, şi cu citirea Evangheliei, după care a urmat cuvântul de învăţătură rostit de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. „Vremea Postului celui mare este vremea în care noi ridicăm mâinile către cer, strigând din toată inima «Miluiește-mă, Dumnezeule, miluiește-mă!». Facem aceasta pentru ca Dumnezeu să coboare în iadul ființei noastre, cea plină de moarte și de întuneric, și să ne ia și pe noi, precum l-a luat pe Adam, precum a luat-o pe Eva, să ne ridice din iadul păcatelor, al fricilor de orice fel, al netemerii de Dumnezeu și mai ales al neiubirii și al neiertării. Vremea Postului celui mare este vreme potrivită ca, prin rugăciune multă, prin post, prin milostenie, prin participarea la sfintele slujbe, în mod special la Dumnezeiasca Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite, să ne împărtățim cu Sfintele Taine, având binecuvântarea preotului duhovnic, și miercurea, și vinerea, și duminica. Dorul nostru după Dumnezeu și setea noastră după Împărăția Cerurilor nu se pot arăta mai deplin decât în foamea și setea noastră după Sfânta Liturghie. Dumnezeu să ne dăruiască putere ca de-a lungul întregii noastre vieți, dar mai ales acum, în timpul Postului celui mare, așteptând coborârea la noi a Mântuitorului Hristos cel Înviat, să avem mâinile inimii, ale sufletului, ale minții, ale lăuntrului nostru întreg, îndreptate către Dumnezeu. Făcând aceasta, cu siguranță Dumnezeu, căutând nu la dreptățile noastre - căci nimeni nu este drept pe pământ în fața lui Dumnezeu - ci la dorul nostru după El, ne va apuca cu toată tăria de încheieturile mâinilor noastre și vom pregusta aici, în parte, în această lume, slava Împărăției Cerurilor, pentru a o avea, a o dobândi și a  primi, nu prin faptele noastre, ci prin mila Lui, în veșnicia Preasfintei Treimi, a Tatălui, a Fiului și a Sfântului Duh. Amin!”, a subliniat IPS Mitropolit Teofan.

Deniile, slujbe specifice Postului Mare, sunt utrenii care se săvârşesc în seara zilei precedente. Canonul Sfântului Andrei Criteanul, cunoscut drept „Canonul lacrimilor“, este o creaţie în versuri a Sfântului Andrei, Arhiepiscopul Cretei, mai exact cel mai extins imn liturgic din cultul ortodox, cu 250 de strofe sau tropare. Canonul Sfântului Andrei va fi citit integral miercuri, în a cincea săptămână a Postului, la Denia Canonului Mare.  

De la același autor

Ultimele din categorie