Ultimul drum pământesc pentru părintele profesor Ioan Ică Senior

Mitropolia Ardealului

Ultimul drum pământesc pentru părintele profesor Ioan Ică Senior

Slujba înmormântării părintelui profesor Ioan Ică Senior (1932-2021) a fost oficiată miercuri, 14 aprilie, în Catedrala mitropolitană din Sibiu. Un sobor de arhierei, preoţi şi diaconi s-au rugat pentru odihna veşnică a părintele Ioan Ică senior, care a fost înmormântat în cimitirul municipal vechi din Sibiu, cu onoruri militare.

Conducerea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna” din Sibiu, cadre didactice universitare de la mai multe universităţi, consilieri eparhiali, protopopi, preoţi şi teologi, precum şi apropiaţi ai familiei au venit să-şi ia rămas-bun de la marele profesor de Teologie Dogmatică şi Simbolică de la şcolile teologice universitare din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia. Slujba înmormântării a fost oficiată de un sobor de arhierei din care au făcut parte Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului şi Preasfinţitul Damaschin Dorneanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor.

„Ne-a fost nouă tuturor model”

În cuvântul rostit la finalul slujbei de înmormânare, IPS Mitropolit Laurenţiu a evidenţiat calităţile remarcabile de pedagog, profesor de Teologie şi slujitor al Bisericii, virtuţi cultivate de părintele profesor Ioan Ică Senior.

„Părintele profesor Ioan Ică Senior a fost un slujitor cu multă vocaţie, cu multă devoţiune. Şi-a împlinit cele trei misiuni ale sale cu mult devotament. Întâi de toate, a avut misiunea academică, şi părintele profesor avea o vorbă şi le spunea studenţilor că trebuie să ai încărcătură de aur, adică atât de mult să agoniseşti, încât să poţi să dai şi celorlalţi din prisosul bogăţiei tale intelectuale şi spirituale. A onorat o catedră grea şi esenţială, de bază a teologie, adică cea care se ocupă de învăţătura de credinţă a Bisericii noastre, temelia vieţii noastre spirituale. A doua slujire, legată de cea a propovăduirii de la catedră, a fost cea a slujirii de la altar şi îmi amintesc de câte ori ne punea şi pe noi la probe de examen, la un chestionar liturgic. A treia slujire a fost o binecuvântare de la Dumnezeu, este vorba de slujirea familiei. Ne-a fost nouă tuturor model. A slujit în familie împreună cu doamna preoteasă ca nimeni altul. Fiind ei colegi de facultate, au slujit împreună pe Hristos, dar s-au ajutat unul pe altul şi împreună au reuşit să lase Bisericii noastre două familii de slujitori, prima a fiului care i-a devenit urmaş la catedră, cu mare cinste şi demnitate, familia părintele profesor Ioan Ică junior, iar familia celuilalt fiu, Teodor, un inginer, un laic atât de devotat Bisericii, un drept credincios care este pilduitor pentru mulţi dintre slujitorii Bisericii noastre”, a  subliniat ierarhul.

Un pedagog desăvârşit

Mesajul de condoleanţe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a fost citit de PS Episcop Damaschin Dorneanul.

Mesajul Facultăţii de Teologie din Sibiu şi cuvântul de evocare a personalităţii părintelui profesor Ioan Ică Senior a fost citit de decanul instituţiei, pr. conf. univ. dr. Daniel Buda.

„Vreme de mai multe decenii, Teologia Sistematică predată la Sibiu şi nu numai a fost identificată cu personalitatea părintelui Ioan Ică Senior. (…) Maniera unică de predare, modul de a explica studenţilor dogmele, energia şi pasiunea molipsitoare emanate la cursuri au rămas profund întipărite în memoria a peste 40 de generaţii de studenţi sibieni”, a spus părintele decan.

A fost prezent şi rectorul Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu, prof. univ. dr. Sorin Radu, care a rostit un mesaj de condoleanţe şi de evocare a părintelui Ioan Ică Senior.

„Conducem pe ultimul drum din această lume un mentor care a format zeci de generaţii de studenţi teologi, un pedagog cunoscut pentru pasiunea predării şi acrivia ascultării, un cercetător pasionat, autori de studii valoroase publicate în ţară şi în străinătate”, a spus prof. univ. dr. Sorin Radu.

La final, ceilalţi ierarhi au transmis mesaje de evocare şi de condoleanţe, iar mai apoi au fosst citite mesajele primit de la ierarhii din ţară şi din diaspora românească.

Sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din Catedrală cu onoruri militare şi dus la cimitirul municipal din Sibiu, unde s-a oficiat slujba înhumării, iar garda militară prezentă a tras trei salve de puşcă.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

Citește despre: