„Un Crăciun pentru fiecare“, la liceul din Vicovu de Sus
Spiritul sărbătorii Naşterii Domnului şi frumuseţea nepreţuită a colindelor au fost aduse miercuri, 18 decembrie 2013, în diferite instituţii din municipiul Suceava de către vocile elevilor ce alcătuiesc ansamblul coral al Liceului Tehnologic „Ion Nistor“, Vicovu de Sus, aflaţi sub îndrumarea prof. Ancuţa Dumitriţa Galan. Alături de cadrele didactice ale instituţiei de învăţământ sucevene, printre iniţiatorii proiectului s-a numărat şi preotul Ionel Maloş de la parohia „Sf. Gheorghe“- Laura.
Primul popas al colindătorilor a fost la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, unde au fost întâmpinaţi cu bucurie şi căldură de către inspectorul şcolar general, Gheorghe Lazăr, şi de inspectorul şcolar general adjunct, Gabriela Scutaru, alături de toţi ceilalţi inspectori şcolari prezenţi în instituţie.
A urmat Consiliul Judeţean Suceava, unde rolul de gazdă i-a revenit vicepreşedintelui Ilie Niţă, care i-a răsplătit pe colindători cu dulciuri şi o fotografie de grup pentru fiecare membru al ansamblului coral.
Colindătorii au fost primiţi şi la Muzeul de Istorie al Bucovinei, unde au primit în dar o vizită gratuită a muzeului, cu ghid, vizită ce a inclus şi Sala Tronului. Tot aici, prof. Petrică Galan, consilier educativ al Liceului Tehnologic „Ion Nistor“, a prezentat ansamblul coral reporterilor postului Radio România Actualităţi.
Începând cu ora 16:00, grupul de colindători s-a alăturat adolescenţilor vicoveni prezenţi la Centrul de Plasament „Mihail şi Gavriil“ din Solca, în cadrul unei acţiuni caritabile, care a încercat să le aducă micuţilor de aici puţin din bucuria sărbătorilor de iarnă.
Întâlnirea celor 48 de copii cu entuziaştii colindători a reprezentat partea finală a proiectului „Un Crăciun pentru fiecare“, iniţiat de clasele a X-a C şi a XII-a A de la Liceul Tehnologic „Ion Nistor“, care şi-au dorit ca în acest an să schimbe obiceiul de a-şi face unii altora mici daruri de Crăciun. Astfel, cadourile s-au îndreptat cu aceeaşi atenţie şi dragoste de data aceasta către copiii şi adolescenţii mai puţin norocoşi cărora sărbătorile de iarnă nu le aduc întotdeauna zâmbetul pe chip.
Iniţiativa, la început stingheră, a căpătat contur, iar tinerii voluntari, susţinuţi de parohia „Sf. Gheorghe“ - Laura, prin preotul Ionel Maloş, de comitetul de părinţi, de conducerea liceului, reprezentată de prof. Cătălin Bărbuţă Angelo, de diriginţi şi de prof. Mihaela Loredana Breabăn şi Ana Maria Muntean, s-au implicat activ, dovedind multă determinare în a duce la bun sfârşit scopul propus. Cu ajutorul celorlalţi colegi din liceu, îndeosebi a claselor a XII-a B, diriginte prof. Traian Cârdei, şi a X-a G, diriginte prof. Maria Pătrăucean, elevii implicaţi în proiect au reuşit să obţină donaţii care le-au permis să joace rolul unui Moş Crăciun darnic. Copiii din centrul de plasament au primit, pe lângă frumosul colind, 5 televizoare LED de ultimă generaţie şi pachete cu dulciuri şi îmbrăcăminte. (Prof. Ana Maria Muntean)