Un nou diacon pentru Catedrala mitropolitană din Iași

5 Decembrie 2021 15:22 Tudorel Rusu Arhiepiscopia Iaşilor

La Catedrala mitropolitană din Iași, Sfânta Liturghie a fost săvârșită astăzi de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei. În cadrul slujbei, ierarhul a hirotonit întru diacon un teolog.

În Duminica a XXVII-a după Rusalii, IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit Sfânta Liturghie în Catedrala mitropolitană din Iași.

Numeroși credincioși ieșeni au participat la Sfânta Liturghie arhierească atât în interiorul locașului de cult, cât și în curtea ansamblului metropolitan, unii dintre ai așezându-se și la rând pentru a se închina moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva și ale Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv.

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul slujbei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a afirmat că un creștin adevărat meditează la propriile slăbiciuni pentru a se vindeca:

Am văzut poate în viață bărbați sau femei gârbovi sau gârbove. Gârbovenia este o slăbiciune grea, care se vede foarte clar de cei din jur. Sunt în noi patimi și păcate, boli și răni, care nu se văd, dar gârbovenia fizică este sesizată de fiecare. Este o slăbiciune vizibilă pentru toți ușor, cum ar trebui să fie vizibilă în noi slăbiciunea și gârbovenia sufletească. Un mare părinte al Bisericii din primul mileniu mărturisea, zicând: «Creștinul este chemat să mediteze în fiecare zi la slăbiciunile sale, la gârbovenia sa, căci această meditație la slăbiciunea proprie îl vindecă pe om și-l apropie mai mult de Dumnezeu». Să ne întâlnim cu Tămăduitorul și Doctorul sufletelor și trupurilor noastre, în speranța că, în fața slăbiciunii noastre, vom auzi și noi glasul din Evanghelie: «Ești dezlegat de nepurința ta. Ești dezlegată de neputința ta». Nu cred să fie un cuvânt mai mângâietor și tămăduitor decât să simți că ești dezlegat de neputința ta, de dependențele care te definesc, de multe păcate pe care doar Dumnezeu și tu le știi. Simțind despovărarea, dezlegarea, prinzi aripi și te îndrepți mai ușor spre Împărăția Cerurilor.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești, teologul Paul-Alexandru Dolhascanu a fost hirotonit întru diacon, pe seama Catedralei mitropolitane.

Pentru a veni în întâmpinarea credincioșilor care vor să participe duminica și în sărbători la slujbele de la Catedrala din Iași, s-a rânduit ca la ora 06:30 să se săvârșească Sfânta Liturghie în subsolul sfântului locaș, iar de la ora 09:30 să se săvârșească slujba în Paraclisul „Ecclesia” din cadrul Ansamblului mitropolitan.

De la același autor

Ultimele din categorie