Un nou paroh la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Eternitatea din Botoşani
Părintele Vasile Burlacu este noul paroh al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” - Eternitatea din Botoșani. Noul slujitor a fost instalat duminică, 21 februarie 2021, de către părintele Petru Fercal, protopop al Protopopiatului Botoşani, în prezența mai multor preoți și a credincioșilor.
După Sfânta Liturghie, părintele protopop Petru Fercal a dat citire deciziei de numire a noului preot, iar apoi a prezentat activitatea liturgică, misionară și administrativă a părintelui Vasile Burlacu. Noul paroh a fost îndemnat să slujească cu dragoste și cu responsabilitate, ca să continue în mod firesc activitatea părintelui Nicolae Bobârnea, fostul paroh, și să desăvârșească cele ce trebuiesc îndeplinite spre folosul enoriașilor. După ce a vorbit despre slujirea și activitatea desfășurată de preotul Nicolae Bobârnea și i-a mulțumit pentru tot efortul depus, în ceea ce privește slujirea și activitatea administrativă, a îndemnat pe creștini să-l ajute pe noul paroh în misiune și, împreună cu Consiliul parohial și cu Comitetul parohial, să ducă la bun sfârșit proiectele aflate în derulare. Părintele paroh Vasile Burlacu i-a asigurat pe enoriași că se vor ruga împreună în biserică și la casele lor. În acelaşi timp, îi va antrena să se implice în activitățile gospodărești, mai ales în cele ce țin de buna-rânduială a sfântului locaș, a cimitirului, a troițelor și a altor obiective.
Părintele paroh Vasile Burlacu a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, fiind numit de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, paroh pe seama Parohiei Curtești, Protopopiatul Botoșani. A activat ca profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, ca secretar al Protopopiatului Botoșani şi ca misionar al Protopopiatului Botoșani. A urmat cursurile de definitivat în preoție și cele de grad II, iar în anul 2016 a fost numit preot misionar de caritate la Maternitatea din Botoșani, unde a săvârșit peste 500 de botezuri de urgență și a amenajat un paraclis, implicându-se în activitățile cu tineretul organizate la protopopiat.
Existența Bisericii „Sfinții Împărați Constantin și Elena” este strâns legată de Cimitirul „Eternitatea” din barierea Sulița. Acest cimitir, primul aparținând de Primăria orașului Botoşani, s-a sfințit la data de 26 aprilie 1881. În același timp, probabil, 1881-1885, s-a construit și o capelă cu hramul „Învierea Sfântului Lazăr”. În perioada 1964-1978 a funcționat ca parohie sub păstorirea preotului Teodor Brînzei, când se pare că a primit noul hram – „Sfinții Împărați Constantin și Elena”. În anul 1993, Preafericitul Daniel a reactivat această parohie, fiind numit preotul Nicolae Bobârnea, care s-a îngrijit de lucrările de consolidare și de extindere a bisericii. Deși biserica este amplasată în mijlocul Cimitirului „Eternitatea”, ea deservește și un sector de peste 300 de familii.