Un nou proiect în Episcopia Europei de Nord: „Citirea Bibliei în 365 de zile”
Episcopul Macarie al Europei de Nord propune clericilor şi credincioşilor din Eparhia sa un proiect catehetic de transformare interioară, care are în prim-plan „Citirea Bibliei în 365 de zile”.
Ierarhul îndeamnă credincioşii să citească zilnic din Biblie, după care să aprofundeze textele lecturate împreună cu preoţii lor.
„Folosind ca suport documentul pe care Departamentul Catehetic al Episcopiei noastre Ortodoxe Române a Europei de Nord l-a adaptat pentru versiunea Sfintei Scripturi diortosită de către vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania (dar care se potrivește oricărei ediții Sinodale a Bibliei), vă îndemn să dedicați 20 de minute în fiecare zi citirii Bibliei, apoi să aprofundați cele citite sub îndrumarea preoților din parohie”.
„Fiecare zi din cele 365 conține patru categorii de texte: prima lectură este un pasaj din cărțile istorice, didactice sau profetice ale Vechiului Testament, din a doua și a treia categorie fac parte Psalmii, respectiv Proverbele lui Solomon iar al patrulea pasaj este din Noul Testament”.
„Astfel, cu puțin efort și perseverență, dar cu mult folos duhovnicesc, veți ajunge să fi citit Biblia într-un an de zile”, a precizat Preasfinţitul Părinte Macarie.
Părintele Episcop încurajează participarea la acest proiect, amintind de cuvintele Sfântului Apostol Pavel care afirmă despre Cuvântul lui Dumnezeu că este „viu şi lucrător şi mai ascuţit decât orice sabie cu două tăişuri, şi pătrunde până la despărţitura sufletului şi duhului, dintre încheieturi şi măduvă, şi destoinic este să judece simţirile şi cugetările inimii” (Evrei 4:12).
Preasfinţia Sa face trimitere şi la un mare duhovnic contemporan, Părintele Emilianos Simonopetritul, care afirma într-una din prelegerile sale: „Biblia este cel mai mare dar pe care Dumnezeu l-a făcut omului. Cuvântul lui Dumnezeu este asemenea unui instrument care străpunge împietrirea inimii noastre. Este ca o încărcătură de dinamită ce detonează patimile noastre, pulverizându-le; care purifică inima noastră și o umple de virtuți”.
Sursa: basilica.ro