Un nou proiect științific între Universitățile din Alba Iulia și Sofia

Arhiepiscopia Alba Iuliei

Un nou proiect științific între Universitățile din Alba Iulia și Sofia

În perioada 24-28 mai 2021, la Universitatea „Sfântul Clement al Ohridei” din Sofia (Bulgaria) se desfășoară un program Erasmus de predare, în care sunt implicate trei cadre didactice ale Facultății de Teologie Ortodoxă din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Pe parcursul acestor zile, pr. prof. univ. dr. habil. Mihai Himcinschi, decanul Facultății și titularul catedrei de Teologie Dogmatică, susține cursul intitulat „Importanța doctrinei în viața Bisericii”,  pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi, titularul catedrei de Teologie morală, vorbește studenților teologi despre „Direcții și perspective ale eticii sociale, în context inter-ortodox”, iar diac. lect. univ. dr. Răzvan Brudiu, titularul catedrei de Misiologie Ortodoxă”, îi provoacă pe studenți la un dialog despre „Diaspora ortodoxă: analiză, nuanțare și redefinire”.

Reprezentanții celor două instituții de învățământ teologic universitar își propun implementarea unui nou program academic – Blended Intensive Programme –, în cadrul unui consorțiu tripartit care va implica Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Universitatea „Sfântul Clement al Ohridei” din Sofia și Universitatea „Sfinții Chiril și Metodiu din Skopje (Macedonia). Proiectul va consta în implementarea de activități de predare-învățare atât în format fizic (mobilitate transfrontalieră), cât și în format virtual (activități concomitente desfășurate în mediul online).

În ziua de 26 mai 2021, cu prilejul sărbătorii Sfântului Gheorghe, noul mucenic din Sofia, părinții profesori din Alba Iulia, alături de profesorii Andrian Aleksandrov și Zvetoslav Riboloff din Sofia, au participat la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de către Preasfințitul Părinte Policarp, Episcopul-vicar al Mitropoliei de Sofia. Slujba a avut loc în Rotonda „Sfântul Gheorghe”, edificiu eclesial ce datează din secolul al IV-lea, fiind considerat cea mai veche construcție din capitala Bulgariei. După Sfânta Liturghie, Părintele Episcop-vicar Policarp s-a întâlnit la Centrul mitropolitan cu părinții profesori, în vederea discutării unor aspecte administrative privind colaborarea științifică și teologică între Universitățile din Sofia și Alba Iulia.

sursa: reintregirea.ro

Citește despre: